luni, 26 aprilie 2010

Libertatea de exprimare....


Principiile sunt apărate teoretic de fiecare dintre noi. Construim ipoteze imuabile şi părem dispuşi oricând să sacrificăm totul pentru ele. Diferenţa dintre teorie şi practică este însă foarte mare, iar oamenii care înainte de conflict se dovedeau mari strategi, ajung de multe ori prin colţuri, încercând pe cât posibil să nu fie observaţi. Principiile apar strălucitoare, însă atitudinea celor ce se ascund în spatele acestora lasă de dorit. Omul este un animal raţional şi nu poate să îşi nege esenţa. Conservarea propriei fiinţe este mai importantă decât orice principiu. Şi nu este absolut nicio problemă atâta timp cât recunoaştem asta. Să renunţăm însă la ipocrizie dacă vrem să facem cu adevărat ceva. Să luptăm pentru cauză în sine şi nu pentru plăcerea de a lupta. Sau, dacă ştim că doar lupta ne interesează, să ne asumăm egoismul. Este timpul să fim cinstiţi faţă de noi înşine.
Libertatea de exprimare este unul dintre cele mai disputate subiecte ale ultimilor ani. Conflictul dintre civilizaţii are în centru această problemă, a dreptului individului de a spune orice. Este evident că atunci când oamenii sunt lăsaţi să îşi exprime liber ideile, părerile lor vor varia. În acel moment, trebuie să fim capabili să garantăm existenţa acelor păreri. Libertatea de exprimare nu pretinde în fond nimic. Nu trebuie să urmăm părerea oamenilor, însă trebuie să le oferim dreptul să şi-o exercite. Nu contează acţiunile efective, cât posibilitatea de a acţiona. Atunci când şti că poţi să alegi eşti liber. Chiar dacă vei alege într-un mod tradiţional, libertatea ta constă în ipotetica revoltă, care iată, îţi este permisă. Libertatea de exprimare nu înseamnă să spui orice, ci să ştii că îţi poţi permite să spui orice.

Atunci când lupta nu presupune sacrificii, oamenii sunt dispuşi să plece la război. Eroii de conjunctură sunt pretutindeni, însă foarte puţini admit asta. Ne credem importanţi, ne credem speciali, construim edificii filosofice pentru a ne justifica acţiunile, în loc să recunoaştem pur şi simplu că suntem oameni. Da, este normal să încerci să profiţi la maximum de ocaziile care ţi se ivesc, însă este la fel de normal să recunoşti asta, să admiţi şansele oferite.
Caricaturile nordice care au ofensat întreaga lume musulmană erau elemente perfect justificabile, însă într-o societate liberă. Autorii lor trebuiau să se aştepte la astfel de reacţii şi să şi le asume. Să nu ne ascundem în spatele unor principii absolute, să acceptăm că totul ţine de context şi să fim gata să ne apărăm propria subiectivitate. Nimeni nu pretinde înţelegere, nimeni nu le cere adepţilor unui cult să accepte denigrarea acestuia, tocmai pentru că acceptul lor nu contează. Putem să ridiculizăm orice, fără să obţinem în prealabil aprobări. Nu avem de ce să implorăm acordarea unui drept pe care deja îl avem. Da, se va răspunde cu violenţă în cele mai multe cazuri, o violenţă pe care putem să o ridiculizăm încă şi încă o dată. Este firesc, este natural, şi nu trebuie să ne scandalizăm. Trebuie pur şi simplu să învăţăm să acceptăm reacţiile oamenilor, aşa cum sunt ele. Fără să negăm, fără să renunţăm la principiile în care credem.
Nu trebuie să existe paravane, nu avem nevoie de scuze. Totul este subiectiv, lumea se împarte în diferite sisteme. Noi facem parte dintr-un astfel de microsistem şi trebuie să luptăm pentru el, fără însă să uităm că sistemul nostru s-ar putea să fie greşit. Nu avem nevoie de principii absolute pentru a lupta, viaţa este mult mai simplă. Atâta timp cât înţelegem că totul este un joc savuros, ne vom bucura de fiecare moment de luptă încrâncenată. Totul contează şi nu contează nimic de fapt. Dacă înţelegem că nu există valoare, fiecare lucru va deveni important în ochii noştri. Dacă înţelegem că teoria nu are nicio legătură cu practica, vom trăi mai bine şi vom şti să acţionăm bazându-ne pe impulsuri simple, fără să problematizăm inutil. Suntem incoerenţi prin însăşi natura noastră şi nu este nimic rău în asta.
Dacă credem cu adevărat în libertatea de exprimare, trebuie să învăţăm să fim relaxaţi. Părerile divergente vor exista întotdeuna, vom fi contestaţi, atacaţi. Aceasta este realitatea şi trebuie să învăţăm să o acceptăm şi să ne bucurăm de ea. Respingem ceea ce nu ne convine şi mergem mai departe, fără să îngrădim nimic. Dacă noi nu suntem de acord nu înseamnă că nu există valoare. Nu contează până la urmă părerea noastră şi asta înseamnă forţă. Iată esenţa libertăţii de exprimare. Fiecare poate să spună ce vrea pentru că fiecare este liber să asculte sau nu. Să nu le pretindem însă tuturor să fie de acord cu această libertate. Esenţa liberului arbitru este chiar existenţa celor care îl contestă. Da, există libertate tocmai pentru că vor fi oameni care se vor lupta până la ultima suflare pentru a o suprima. Nu trebuie să ne scandalizăm, nu trebuie să renunţăm. Trebuie pur şi simplu să râdem cu sinceritate şi să luptăm mai departe.
Dacă vrem să ne apărăm sistemul de valori, trebuie să fim dispuşi să renunţăm la ceea ce avem deja. Nu poţi învinge dacă nu rişti. Nu este nicio problemă dacă refuzi riscul, însă trebuie să recunoşti asta în loc să iroseşti timpul celor ce s-ar putea baza pe ajutorul tău. Vremea democraţiilor sforăitoare a trecut, astăzi miza este acţiunea. Să vorbim mai puţin, să facem mai mult şi mai ales, să învăţăm să nu ne mai împiedicăm atât de mult de cuvinte. Acestea sunt importante tocmai pentru că de fapt nu au nicio importanţă.
Libertatea de exprimare este garanţia progresului social. Totuşi nu trebuie să progresăm cu toţii. Unii dintre noi vor rămâne în urmă, este firesc, selecţia naturală continuă să funcţioneze. Să o acceptăm şi să învăţăm să nu ne mai lamentăm atât de mult. Nu este nimic grav, nu este nimic ce nu poate fi depăşit cu un zâmbet.
Atentate vor mai fi. Nu îi poţi convinge pe terorişti să se oprească la fel cum nu ar trebui să îi poţi convinge nici pe oamenii liberi să renunţe la ideile lor. Aşadar să nu ne mai scandalizăm când cineva ne spune că ar fi mai bine să spunem altceva. Dacă ţinem cu adevărat la mesajul nostru, ne vom lupta pentru el în orice condiţii. Nu justificările trebuie să căutate, ci soluţiile pentru a impune mesajul. Lumea aparţine învingătorilor şi suntem singurii care putem alege dacă vrem sau nu să ajungem în vârf.
Libertatea trebuie apărată doar de cei dispuşi să lupte fără ipocrizie pentru ea. Altfel, se transformă într-un concept steril. Suntem liberi să spunem orice şi dacă vrem să o facem trebuie să ne asumăm consecinţele, oricare ar fi ele. Majoritatea poate sau nu să aibă dreptate, totul ţine de nuanţă. Să învăţăm să ne jucăm. Libertatea de exprimare nu are până la urmă legătură cu ceea ce vrem sau nu să spunem...


Sursa : http://www.poezie.ro/index.php/essay/246650/Libertatea_de_exprimare




15 comentarii:

Anonim spunea...

Se vede treaba ca cineva s-a „ofticat” daca AdMin-ul a publicat acest articol, asa ca dragii mei colegi, iubitii mei colegi (ce pupacios m-am facut)....atata timp cat folosesti spatiul virtual pentru a scrie ce-ti trece prin cap, trebuie sa-ti asumi riscurile criticilor de tot felul…, AdMin-ule, daca stergi acele comentarii dure, agresive (cum le eticheteaza unii) inseamna ca vrei ca lumea sa te vada doar ca pe unul extraordinar, care e aprobat de toata lumea...eliminarea agresivilor suna a dictatura(si ceausescu a eliminat agresivii, cei care credeau ca pot scapa de comunism)....daca vrei scrie mailuri si trimite-le celor care te aproba tot timpul ...existenta acestui blog implica si asumarea comentariilor negative..fiti barbati si infruntati realitatea...nu contest nimanui abilitatea de a scrie…contest lipsa de asumare a criticilor, dar noi sa fim sanatosi ca mai sunt si alte bloguri... :)

Anonim spunea...

Nu pot suporta indivizii ce vor "liniste si pace", "consens" intre toate animalele padurii. E mult mai plictisior, ba chiar mult mai periculos si atunci nu o sa te mai citeasca nimeni. Pentru ca in timp, genul asta de abordare creeaza exact ceea ce s-a dorit a se evita la inceput - mediocritatea infioratoare ce omoara orice dialog (libertatea de exprimare), prostia ce intoxica prin simpla ei prezenta. Autoreglare e si aici, in virtual (pe acest blog), insa ca sa fii cu adevarat intelectual trebuie mai intai sa stii ca poti ridica "piatra". Abia dupa ce o folosesti poti sa ii gasesti o alta intrebuintare, sa fii "mai bun" ca ceilalti…cu dedicatie colegei de la IT : ce spuneti stimata doamna puteti sa ridicati „piatra” ???? Si fie vorba intre noi: Te tine - bine, nu te tine - la revedere……

Anonim spunea...

Mai nenea adminu` m-ai omorat cu articolu` asta!
Nu ai putut si tu sa scri un articol scurt despre nimic si sa astepti comentariile?Acu` iar o sa apara interpretari,suspiciuni de atac la persoana, e.t.c...
Felicitari oricum ca te-ai straduit.....

AdMin spunea...

@26 aprilie 2010, 20:03
Ei, asta e !! MERGEM ÎNAINTE...chiar dacă unele persoane "nu mai încap" de acest blog, noi o să continuăm ceea ce am început și o să publicăm în continuare toate comentariile pertinente care fac referire la toată activitatea noastră de zi cu zi,...știi: înainte se spunea că lumea vorbește pe la "colțuri"..., acum când "colțurile" se rotunjesc (sub protecția anonimatului sau nu), unii deja au ajuns la concluzia că era mai bine înainte...

AdMin spunea...

Printre altele am citit articolul colegei noastre Adriana Georgescu (pe care o respect si o salut) intitulat "BUN VENIT BLOGULUI SI BLOGGERILOR" din CRONICA PENITENCIARA(aprilie)unde colega noastra scria la adresa comentariilor postate pe blogul nostru:
"gânduri care sunt pline de frustrare, de ura, de mediocritate. Ma intreb "doar nu le scriu detinutii, ce naiba!" Ei bine se pare ca si la Bistrita, atat de aproape sufletului meu, se incadreaza perfect in acelasi tipar"
...iar in continuarea articolului spunea la un moment dat:

"Insa pana una alta stiti cum e sa "lucrezi cu materialul clientului" bun sau prost cum e.Daca acesta se poate imbunatati, e clar ca nu se va face cu forta. Nici un om nu va fi mai destept daca nu stiu cum sa-i spunem ca e prost."

Va las pe dumneavoastra sa comentati sensul adevarat al acestor cuvinte si sa deslusiti singuri care este defapt mesajul care a vrut sa-l transmita colega noastra. Spre finalul articolului autoarea recunoaste chiar si ea faptul ca:
"si noua ne este frica putin, traim intr-un mediu care ne-a invatat ce valoroasa este prudenta, asa ca preferam sa ne ascundem in spatele anonimatului"

Draga Adriana, in primul rand iti multumim ca nu ne-ai uitat si in al doilea rand iti multumim ca ne citesti blogul..., cine stie, daca iti va face placere oricand iti putem posta articole pe blogul nostru...!!!!

Anonim spunea...

Am sesizat aparitia unui nou blogg (ceva cu 4x4) unde se aduc osanale celor din conducerea A.N.P.
Cum ar fi sa deschizi o ``anexa`` a blogg-ului penitenciarului Bistrita, unde sa ne laudam sefii,sa le aducem omagii,sa le cantam imnuri,si sa le inchinam ode de multumire pentru activitatea pe care o desfasoara si pentru aprecierea pe care o au vis-a vis de munca subordonatilor?
Glumesc desigur,dar poate ca nu e chiar aberanta ideea in conceptia unor ``pupi`` si nu putini...

AdMin spunea...

@27 aprilie 2010, 13:40 Da, asa este, pentru cei mai "sensibili" vizitati:

http://justitie4all.blogspot.com

o zi super in continuare....

Anonim spunea...

Prefer de 100 de ori "mediocritatea" si "frustrarea" colegilor nostrii de pe bloguri decât textele traduse din engleza "americană" despre management, texte care sunt vinovate, nu in primul rand desigur, de orbecaiala in care lucrăm. Nu cred că un ton steril şi moderat poate produce declicul pe care mulţi dintre noi îl mai aşteaptă (ca fraierii).

taz spunea...

I-am priceput mesajul inca de la prima citire a nemaipomenitului articol,dar cine naiba are nevoie de mesajele ei?Cine o pune sa citeasca comentariile noastre?E la un click distanta de n-spee mii de bloguri unde se poate delecta cu comentarii postate de fel si fel de filozofi si filfizofi.Inca nu a priceput ca sintem la Bistrita si Bucurestiul pentru noi e fara valoare?Are chef sa citesca imnuri si osanale la adresa directorilor si a celor care se vor a ne fi sefi? N-are decit sa le scrie ea singura,sa le citeasca si pe urma sa exclame:Mama ce buna sint!De-asemenea si le poate publica si in cenzurata "Cronica Penitenciara".Prosterneazate in fata cui vrei si de cite ori vrei,dar nu ne sugera si noua asta,ca n-ai nimerit-o.

Anonim spunea...

@27 aprilie 2010, 21:05
@27 aprilie 2010, 21:42
Daca mai tineti minte, anul trecut daca nu ma insel, un stimat domn din conducerea biroului reeducare facea o gafa (cu siguranta intentionata)in aceeasi "cronicuta" care facea referire la un coleg de-al nostru care a fost asimilat biroului lor doar pentru faptul ca la operativ (ursuletii) nu avea cum sa-si puna in valoare inteligenta si se plafona...ce va mai mirati atunci ca altcineva tot din acelasi domeniu (reeducare) da cu bata in balta...sau poate ne confunda cu niste ppl pe care ar dori sa-i aduca pe drumul cel bun...totul se iarta pana la urma ...DAR NU SE UITA !!!!

Anonim spunea...

@27 aprilie 2010, 22:02
RESPECTUL se CASTIGA...nu se IMPUNE !!...atunci a jignit tot personalul de la operativ, inclusiv pe cei din corpul lui ofiteresc...dar poate cu acestia din urma s-a impacat la party-urile lor private la un coniac de calitate...

taz spunea...

Acelasi "stimat" domn,in diminetile cind se trezeste cu fata in perna,are frumosul obicei de a deschide usa ce da in curtea din fata clubului,cu piciorul.Probabil asa l-au invatat la facultate

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

Draga Adriana,
Ma bucur ca ne-ai vizitat pe blog si te-a interesat ce spunem, incat ti-ai dat si cu parerea, dar in urma a cele ce ne spui ne faci sa te regretam la fel de mult ca pe PODARU DITA. Un anonim pe blog a spus, citez din memorie: "da-i omului o functie ca sa vezi cine e". Chiar se vede altfel de sus?
De ce sa i-ti dai numele si sa nu fii anonim, ca doar parerea conteaza si nu omul. Crezi ca, cuvintele tale ar fi avut acelasi efect semnate de tine sau semnate de mine? Atata vreme cat suntem anonimi, suntem cu totii egali iar daca nu ai obserevat, cei ce s-au semnat, au avut cu totii un interes personal sau o justificare de facut.
Zici ca la prima impresie ti s-a parut ca ar scrie "bietii detinuti dupa care ne luam banii"? Ei bine iti reamintesc ca uneori pepeleii au mai multa tercere decat noi, (da ce zic uneori? ) Dupa cate m-am prins eu este o cerinta de baza si totodata ii faci concurena domnului (ha) Hognogi prin atitudine in vederea ocuparii functiei de director la ree.
Din ce spun mai sus mi-ai vazut limitarile asa ca te rog sa nu ma lasi sa mor neampacat si sa-mi explici ce-ai vrut sa spui cu "materialul clientului"
Sarumana!

Anonim spunea...

Ce asteptati de la Georgesaca care ne da lectii acuma venind sa ne spun fel si fel de lucruri care ne asociaza cu detinutii, dar oare dansa nu comenteaza pe acest blog, sub anonimat sau folosind pseudonime, dupa ce a scris in Cronica de aburit a lui Domnn director sunt convins ca ea este celebrul Carcotas care ne dadea lectii lingvistice pe acest blog.
Apropo madam Georgescu oare cat erai la puscaraia asta de doua parale tu nu improscai cu venin?Ba da, tu erai cea mai veninoasa de la reeducare si acum ne dai lectii???La cata otrava ai pus Hoghi demult trebuia sa fie in lumea celor drepti.
P.S Rusine sa-ti fie cucoano!!