joi, 22 aprilie 2010

S-a finalizat acordul privind transparenta decizională și dialogul în sistemul penitenciar

ACORD

PRIVIND TRANSPARENŢA DECIZIONALĂ ŞI DIALOGUL ÎN SISTEMUL PENITENCIAR




Art. 1  - Părţile

(1) Părţile acestui acord sunt:

a) Ministerul Justiţiei,
b) Administraţia Naţională a Penitenciarelor,
c) Federaţia Sindicatelor din Administraţia Publică Publisind şi Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în calitate de organizaţii sindicale reprezentative la nivelul sistemului administraţiei penitenciare.

(2) Părţile prezentului acord recunosc necesitatea îmbunătăţirii transparenţei decizionale şi a calităţii dialogului la nivelul sistemului administraţiei penitenciare.
Art. 2 - Scopul acordului
(1) Părţile convin să încheie prezentul acord în scopul eficientizării procesului de transparenţă decizională şi dialog.
(2) Acordul asigură punerea în practică a prevederilor legale referitoare la transparenţa decizională, activitatea sindicală şi relaţia dintre părţi, precum şi modalităţile de desfăşurare a dialogului între părţi.
Art. 3 - Obiectul acordului
(1) Prezentul acord stabileşte:
a) modalitatea de consultare a organizaţiilor sindicale reprezentative în legătură cu elaborarea actelor normative privind sistemul administraţiei penitenciare;
b) modalitatea de realizare a dialogului în scopul definirii şi identificării de soluţii pentru problemele specifice sistemului administraţiei penitenciare.
Art. 4 – Modalitatea de consultare
             (1) Iniţiatorul proiectului de act normativ este obligat să îl transmită, prin adresă scrisă, organizaţiilor sindicale, în vederea formulării unor eventuale observaţii şi propuneri. Observaţiile şi propunerile vor fi transmise iniţiatorului actului normativ în scris, în termenul stabilit de acesta, termen care nu poate fi mai mic de 5 zile lucrătoare.
            (2) După expirarea termenului prevăzut la alin. (1), iniţiatorul organizează şedinţe de consultare cu organizaţiile sindicale, pentru discutarea observaţiilor şi propunerilor formulate.
            (3) Fiecare şedinţă se încheie cu un proces verbal semnat de părţi, care va conţine în mod obligatoriu punctele de vedere rămase în divergenţă şi, respectiv, punctele de vedere asupra cărora s-a convenit în timpul şedinţei.
            (4) Forma proiectului de act normativ, finalizată în urma şedinţei, se transmite la Ministerul Justiţiei însoţită de procesul verbal prevăzut la alin. (3).
            (5) Alineatele (1) – (3) se aplică în mod corespunzător şi în cadrul procedurii de consultare la nivelul Ministerului Justiţiei.
Art. 5 – Dialogul 
            (1) Pentru discutarea unor probleme de ordin social, profesional, financiar şi de salarizare, precum şi a altor probleme în legătură cu sistemul administraţiei penitenciare părţile organizează periodic şedinţe de dialog.
            (2) Şedinţele se organizează de către Ministerul Justiţiei sau de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor, din proprie iniţiativă sau la solicitarea organizaţiilor sindicale, în cadrul Comisiei mixta de dialog privind sistemul penitenciar naţional, constituită prin ordin al ministrului justiţiei.
            (3) Invitarea organizaţiilor sindicale la şedinţele de dialog se face cu minim 3 zile înainte, prin adrese scrise sau prin stabilirea în cadrul şedinţei în desfăşurare a datei următoarei şedinţe. Părţile pot conveni cu privirea la devansarea acestui termen.
            (4) Discuţiile din cadrul acestor întâlniri se consemnează într-un proces verbal semnat de părţile participante.
            (5) Secretariatul şedinţelor de dialog se asigură de Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi are următoarele atribuţii:
            a) întocmirea şi comunicarea ordinii de zi;
            b) difuzarea documentelor de lucru pentru şedinţele de dialog;
            c) redactarea procesului-verbal în urma dezbaterilor şi transmiterea acestuia către participanţi;
            d) arhivarea documentelor rezultate în urma şedinţelor de dialog.
Art. 6 - Informarea organizaţiilor sindicale
         (1) Administraţia Naţională a Penitenciarelor asigură informarea din oficiu a organizaţiilor sindicale semnatare cu privire la actele de interes general pentru personalul sistemului administraţiei penitenciare. Acestea sunt comunicate în copie, în maxim 3 zile de la emitere.
(2) Ministerul Justitiei asigura informarea celorlalte părţi cu privire la proiectele de acte normative iniţiate de alte instituţii si la propunerile legislative de interes general pentru personalul sistemului administraţiei penitenciare. (sub rezerva prevederilor legale si acordului conducerii)
Art. 7 - Dispoziţii finale
         (1) Prezentul acord este valabil un an de la data semnării şi poate fi modificat oricând numai prin acordul părţilor.
(2) După expirarea termenului prevăzut la alin. (1) Acordul se prelungeşte de drept pentru o perioada de un an.

Un comentariu:

GHEORGHE spunea...

LA MULTI ANI tuturor colegilor GHEORGHE, colegelor cu nume derivate din acesta,si tot ce-mi doresc mie asta va doresc si voua !!!