sâmbătă, 14 octombrie 2017

Neasumarea răspunderii de a aplica legea


Image result for imagini justitie


Un fenomen răspândit în penitenciarele patriei este acela de timorare a factorilor decidenți când sunt puși în situația de a  aplica legea.După un îndelung proces de consultări și analize, decidenți hotărăsc că întâietate nu are legea ci anumite acte administrative( ordin de ministru, decizii ANP, adrese cu instrucțiuni etc). Practic o asemenea abordare  maschează lipsa de profesionalism a  decidenților din sistemul penitenciar.
Un exemplu recent  avem la Penitenciarul Bistrița, unde un membru al nostru de sindicat, după ce a fost pus la dispoziție aproximativ 2 ani de zile, la încetarea măsurii, decidenți din Penitenciarul Bistrița au refuzat să-l repună în toate drepturile salariale. Mai precis, membrului nostru de sindicat I s-a refuzat acordarea drepturilor salariale corespunzătoare coeficientului de ierarhizare pe care trebuia să fie avansat dacă nu era pus la dispoziție.
În pofida faptului că legea spune că în asemenea situații repunerea se face în toate drepturile anterioare, inclusiv compensarea celor de care a fost privat pe perioada punerii la dispoziţie, decidenți din cadrul Penitenciarului Bistrița,  cărora le revenea sarcina de a aplica legea, de frică , probabil  să nu greșescă,  au socotit că este mai comod să ciuntească din drepturile salariale ale membrului nostru de sindicat și să aștepte linsiștiți  să vadă ce zice  instanța de judecată.
După un proces anevoios, în lentoarea caracteristică justiției noastre , Tribunalul B-N , în data de 13.10.2017 s-a pronunțat și ne-a dat căștig de cauză pe acest aspect.

Mai jos postăm un extras din minuta hotărării Tribunalului  B-N din  data de 13.10.2017

Extras minută:

13.10.2017
Ora estimata: 9:00

       Complet: C 4 CA – NCPC

        Tip solutie: Alte soluţii

Solutia pe scurt: Admite, în parte, acţiunea precizată şi completată, formulată de reclamantul G.N.S., prin SINDICATUL SALARIAŢILOR PENITENCIARULUI BISTRIŢA, în contradictoriu cu pârâţii PENITENCIARUL BISTRIŢA şi ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ A PENITENCIARELOR şi în consecinţă: Obligă pârâtul Penitenciarul Bistriţa la plata drepturilor salariale (corespunzătoare coeficienţilor de ierarhizare) de care reclamantul a fost privat pe perioada punerii la dispoziţie, conform art. 58 alin. (5) din Legea nr. 293/2004.
Document: Hotarâre  941/2017  13.10

2 comentarii:

Unknown spunea...

Acum urmați procedura impotriva celor care nu au respectat legea.

AdMin spunea...

Să rămână hotărârea definitivă și o să procedăm în consecință