vineri, 27 martie 2015

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE MJ / ANP

Sindicatul National al Lucratorilor de Penitenciare (SNLP) si Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) informeaza ca au inteles mesajul MJ/ANP si raspund in acelasi registru. Sindicatele din sistemul penitenciar, in mod evident, nu sunt considerate un partener de dialog ci un factor de perturbare al strategiilor construite unilateral de Ministerul Justitiei (MJ) si Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP).

Sindicatele, insa, nu sunt firme private ci structuri asociative constituite de catre salariati, iar salariatii s-au saturat de abuzuri, de management exclusiv coercitiv, de motive de austeritate invocate pentru neplata drepturilor. Salariatii nu cer nimic mai mult decat respectarea legii iar MJ, implicit ANP, sunt institutii care ar trebui sa garanteze acest rezultat asa cum salariatii garanteaza efectuarea tuturor misiunilor in bune conditii desi nu sunt platiti corect si nu sunt respectati profesional.


Incepand cu anul 2011 SNLP si FSANP nu au facut altceva decat sa promoveze comunicarea si dialogul participand in toate forurile constituite in acest sens. Timp de cinci ani nu au organizat actiuni revendicative de masa, nu au blocat activitatea, nu au procedat agresiv. Dimpotriva, au furnizat pro-bono expertiza administratiei atat prin implicarea in procesul de initiere si elaborare al actelor normative de interes cat si prin atragerea unor fonduri nerambursabile in zona dialogului social. Si nu trebuie omis faptul ca ultimii cinci ani pot fi incadrati ca cea mai grea perioada traversata de sistemul nostru si in special de personal.

In relatia cu MJ/ANP, referitor la neplata majorarilor salariale aprobate pentru anul 2015, structurile asociative SNLP/FSANP au ramas in etapa avertizarilor de peste o luna de zile, solicitand tratament egal pentru toti salariatii din structura de aparare nationala, respectiv plata drepturilor salariale prevazute de legislatie incepand cu data de 1 ianuarie 2015. Cu toate eforturile facute de sindicate, primul trimestru al anului in curs a trecut fara niciun rezultat concret. In ultima saptamana, informarile catre sindicate au fost anulate total iar cererile depuse pentru intalniri la nivel MJ/ANP au fost ignorate neprimind niciun raspuns.

Prin urmare, SNLP/FSANP au decis ca reactie initiala, in pregatirea unui program amplu de actiuni sindicale la nivel national, retragerea incepand cu data de 30.03.2015, din toate forurile sau demersurile care presupun participarea, invitarea sau desemnarea unor reprezentanti sindicali cum ar fi: consilii de conducere, comisii de disciplina, alte comisii, comitete sau grupuri de lucru, la nivelul intregului sistem penitenciar.

Urmarind evolutia relatiilor MJ-ANP-sindicate din ultima perioada, SNLP/FSANP constata faptul ca in mod clar ANP nu poate gestiona in mod coerent, sincer si autonom relatia cu personalul reprezentat prin sindicate, facand inutil dialogul si decid orientarea comunicarii strict catre MJ, in masura in care acest lucru este inteles si acceptat. In cazul in care MJ refuza dialogul, actiunile sindicale vor urmari acest obiectiv.

SNLP/FSANP solicita de urgenta o intalnire cu ministrul justitiei, precum si solutii la problemele personalului, conform listei de prioritati pusa deja la dispozitia MJ/ANP. Pana la data de 31.03.2015, lista de revendicari si planul de actiuni ale sindicatelor vor fi transmise MJ/ANP. Actiunile sindicale vor fi organizate in trepte, progresiv, la nivel national si vor fi mediatizate.
  Scrisoare Deschisa MJ SNLP FSANP 27032015


Niciun comentariu: