marți, 4 martie 2014

Politist de penitenciare

Ieri, 03.03.2013, s-a „bătut în cuie” denumirea de ”polițist de penitenciare” pentru funcționarul public cu statut special din sistemul administrației penitenciare.

La ședința de lucru din Administrația Națională a Penitenciarelor, conducerea ANP și organizațiile sindicale au căzut de comun acord ca noua titulatură a funcționarilor publici din sistemul penitenciar să fie ”polițist de penitenciare”, denumire îmbrațișată de majoritatea angajaților din penitenciarele românești.

Epuizați și nemulțumiți de actuala titulatură vehiculată prin mass-media, lucrătorii din penitenciare s-au declarat hotărâți să înlocuiască peiorativul ”gardian” cu o nouă denumire: ”polițist de penitenciare”.

Dorința declarată a acestora a fost susținută de organizațiile sindicale, considerând necesară ideea reinventării denominației profesionale.

”Experții clasici pe probleme de penitenciare” ar considera noua titulatură o dezrădăcinare, pe când noul val de angajați cu viziune și devoratori de proiecte de anvergură ar considera denumirea o provocare.

Necesitatea unei denumiri a plecat de la premisa că, procesul de dezvoltare a unei cariere profesionale este în strânsă legătură cu dezvoltarea unei denumiri clare, conștiente, adaptative realității cotidiene, mereu în schimbare.

O primă condiție a noii denumiri este aceea de apărare și garantare a intereselor proprii lucrătorilor din penitenciarele românești, deoarece noile reforme legislative nu vizează și funcționarii publici din sistemul penitenciar.

O a doua condiție a noii denumiri este aceea de consolidare a imaginii profesionale, asigurând  satisfacție atât individuală, cât și colectivă angajaților din penitenciare.

Nu asistăm la o reinventare profesională, cum ar considera gurile rele, ci la un proces de tranziție de la apelative defăimătoare (”gardian, milițian, caraliu)”, la o denumire (polițist de penitenciare”) care impune autoritate și prestanță.

Noua denumire are misiunea de a consolida statutul emergent al funcționarului public din sistemul penitenciar.

P.S.
Ca urmare a demarării ședințelor de modificare a Legii 293 privind Statutul funcționarilor publici cu statut special din Administrația Națională a Penitenciarelor, vă invităm să veniți cu propuneri fundamentate de modificare/completare a  susnumitei legi.

sursa : FSANP

Niciun comentariu: