duminică, 28 aprilie 2013

Întâlnire FSANP – MJ: Robert-Marius Cazanciuc – impresie pozitivă

În data de 26.06.2013, ministrul justiției, domnul Robert-Marius CAZANCIUC deschide porțile MJ-ului, invitând sindicatele la masa tratativelor. Preşedintele FSANP Sorin DUMITRAŞCU şi vicepreşedintele Florin ŞCHIOPU au avut o  întâlnire de ”cunoaștere” cu domnul ministru Robert-Marius Cazanciuc la sediul Ministerului Justiției. În cadrul întâlnirii, conducerea FSANP a expus domnului ministru problemele de importanță majoră cu care se confruntă sistemul penitenciar pentru a se găsi soluții imediate în vederea remedierii acestora.
Dintre problemele expuse înaintea domnului ministru Robert-Marius Cazanciuc amintim:
  1. Management de vărf al ANP
Zvonurile par a fi reale. ANP va avea un nou director general. Postul de DG va fi ocupat de domnul comisar șef de penitenciare Cătălin Claudiu BEJAN. Unul din noii directori generali adjuncți ai ANP va fi  doamna comisar șef de penitenciare Manuela Ileana PIELEANU.
  1. Buget ANP
Ținând cont de situația ecomomico-financiară degradantă prin care trece sistemul penitenciar, FSANP solicită domnului ministru al justiției mai multă implicare în găsirea unor soluții imediate care să scoată sistemul penitenciar din colapsul financiar în care s-a scufundat. Domnul ministru Cazanciuc a promis implicare în rezolvarea acestor probleme, exprimându-și opțiunea în găsirea unei persoane experimentate și capabile care să scoata penitenciarele din această situație inedită.
  1. Reorganizare
FSANP a cerut consultare prealabilă în procesul de reorganizare a sistemului penitenciar, exprimându-și dorința ca această actiune să nu aibă ca efect pierderea locurilor de muncă a funcționarilor publici cu statut special. Totodată, FSANP a cerut o totală transparență a procesului de reorganizare a sistemului penitenciar.
  1. Profilare/reprofilare
Profilarea penitenciarelor – eșec total pe banii statului
FSANP a explicat ministrului justiției că profilarea penitenciarelor s-a realizat pe o imagine deformată a nevoilor sistemului, ținând cont că nu s-au luat în calcul: deficiența de personal, misiunile desfășurate, costurile generate și o întreagă paleta de probleme neluate în calcul la acea vreme. FSANP a sugerat domnului ministru o reprofilare a penitenciarelor în scopul reducerii costurilor generate de situația existentă.
  1. Statut special – Legea 293/2004 republicată
FSANP aduce în discuție Proiectul de modificare al Legii 293/2004 republicată, ridicând problema pierderii statutului special de către lucrătorii din sectorul administrativ. Domnul ministru Robert-Marius Cazanciuc a asigurat sindicatele că acest lucru nu se va întâmpla. Rigiditatea legislativă cu care se confruntă sistemul penitenciar a determinat FSANP să ceară noului ministru ca acesta să facă demersuri urgente pentru eliminarea impedimentelor care îngreunează aprobarea actelor normative privitoare la acest sistem.
  1. Drepturi de personal
FSANP explică că tot mai multe drepturi de personal nu se mai acordă, cerând în acest sens domnului ministru un punct de vedere referitor la această situație existentă. Se discută și despre reticența unor directori de unități în a acorda drepturi de personal, prin interpretarea defectuoasă a legislației în vigoare, precum și  prin neasumarea responsabilității din partea acestora.
  1. Popote
Domnul Robert-Marius Cazanciuc a promis identificarea problemelor și neconcordanțelor existente în vederea eliminării acestora.
  1. Comunicare și transparență decizională
Plecând de la premisa că transparența nu constă dintr-o comunicare care se face dintr-o singură direcție, FSANP solicită noului ministru al justiției o deschidere pe toate planurile și o comunicare constructivă, care să cuprindă problemele existente și posibile ale sistemului penitenciar.
Prima impresie: un ministru care și-a exprimat dorința să se implice și să miște căruța ANP. Am vrea ca mandatul acestuia să nu fie marcat numai de dorințe, ci să fie o etapă în procesul de transformare a ANP . Ne-am dori în bine.

sursa : FSANP

Niciun comentariu: