vineri, 13 ianuarie 2012

MJ va organiza concursuri pentru ocuparea functiilor la penitenciare

Ministerul Justitiei a gazduit joi intrunirea comisiei mixte de dialog social Ministerul Justitiei - Administratia Nationala a Penitenciarelor - sindicate, unul dintre punctele asupra carora s-a cazut de acord fiind necesitatea stabilizarii sistemului prin organizarea de concursuri pentru ocuparea functiilor si renuntarea la practica imputernicirilor. 

Potrivit unui comunicat al MJ, in cadrul intrunirii, reprezentantii ministerului, Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), Federatiei Sindicatelor din Administratia Penitenciara (FSANP) si Sindicatului National al Lucratorilor din Penitenciare (SNLP) au abordat provocarile cu care se confrunta sistemul penitenciar in prezent si au trasat liniile de actiune pentru perioada imediat urmatoare. 


Astfel, in ceea ce priveste resursele umane, la propunerea Ministerului Justitiei, s-a agreat asupra necesitatii stabilizarii sistemului prin organizarea de concursuri pentru ocuparea functiilor si renuntarea la practica imputernicirilor, evidentiindu-se avantajele pe care aceasta actiune le are asupra motivarii angajatilor, imbunatatirea considerabila a performantelor manageriale etc.
In ceea ce priveste formarea profesionala, s-a stabilit ca programele de pregatire profesionala reprezinta o prioritate, iar ANP si sindicatele trebuie sa conlucreze pentru definirea in parteneriat a acestui proiect, in functie de nevoile sistemului. 


"In fata provocarilor la nivel european pe care cu totii le resimtim, sistemul penitenciar trebuie sa isi schimbe optica si sa aplice managementul schimbarii, iar ANP si sindicatele trebuie sa functioneze ca parteneri in alocarea rationala a resurselor de care dispune sistemul. Problematica conditiilor de detinere a minorilor trebuie abordata frontal si fara rezerve. Definirea clara a conceptului de parteneriat public-privat trebuie sa se afle la varful agendei dumneavoastra si sa devina resortul in jurul caruia va organizati activitatea, intrucat presiunile bugetare, semnalele pe care le avem in ceea ce priveste coruptia si crima organizata, precum si numarul detinutilor romani incarcerati in strainatate si care, la un moment dat, vor fi adusi in tara reprezinta provocari care trebuie sa va gaseasca pregatiti. La fel, eficienta administrativa a bazei materiale pe care o detineti poate fi imbunatatita printr-o actiune concentrata, iar ocuparea posturilor prin concurs trebuie sa ia locul imputernicirilor. Va cer sa respectati aceleasi valori pe care le cer si magistratilor: performanta si integritate", le-a spus ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, reprezentantilor sindicatelor si ai ANP prezenti la intalnire. AGERPRES

Un comentariu:

Anonim spunea...

Treaba asta cu practica europeana si necesitatea schimbarii ma face sa vomit.Nu cred ca a fost vreun bilant fara sa se pronunte aceste cuvinte dar schimbarea,fara sa mai vorbim de practici europene,cam intarzie sa apara.