joi, 8 decembrie 2011

Sedinţă ANP – MJ : mesaj clar din partea ministrului justiţiei

Azi, 07.12. 2012, 15.00 – 17.30. Sedinta de lucru la nivel de conducere ANP – MJ. Sindicatele au fost invitate de catre Ministerul Justitiei. Mesaj clar din partea ministrului justitiei. Surprinzator, in sensul bun, avand in vedere istoria recenta si colaborarea dificila atat cu ANP, dar si cu MJ. Scimbare evidenta de abordare.Au fost prezentate problemele principale si s-au stabilit cateva prioritati privind gestionarea sistemului penitenciar si, in special, a relatiei cu personalul.


Pe scurt, subiectul cheie au fost mesajul ministrului justitiei referitor la managementul ANP. Se anunta o situatie economica dificila si nu ne permitem aventuri manageriale. Practica imputernicirilor este dezavuata de catre conducerea ministerului si va trebui sa inceteze. ANP va trebui sa puna in miscare cat mai urgent mecanimele de scoatere la concurs a tuturor posturilor vacante de conducere. Domnul Iftinca, seful DMRU – ANP, inca nu este lamurit, dar este de asteptat ca se va lamuri.

Relatia cu sindicatele trebuie sa fie imbunatatita avand in vedee nivelul de sindicalizare al sistemului penitenciar, iar cadrul dialogului social si al transparentei decizionale trebuie repus in drepturi. A fost criticata si situatia in care ANP inceraca sa puna MJ in situatia de a valida actiuni ANP in termene nerezonabile si de o maniera formalista.

Reprezentantii sindicatelor au reluat succint principalele probleme deja discutate cu MJ saptamana trecuta si in prezenta conducerii ANP. Probleme de salarizare, comunicare si transparenta decizionala, acte normative, drepturi salariale si conditii de lucru. De notat ca MJ solicita ANP investitii suplimentare in formarea profesionala a personalului fiind cat se poate de clar identificate riscurile unei abordari contrare.

Sefii de directii din ANP si-au prezentat deasemenea pe scurt problemele. Probleme generale si stiute: lipsa resurse, lipsa angajament public, acte normative cu probleme. Dar, si punctuale: problema asistentei medicale si a Spitalelor Penitenciar dar si dinamica populatiei carcerale si provocarile inerente acestei situatii. Toti directorii au tema de casa de a prezenta o analiza – diagnostic a sectorului pe care-l coordoneaza. O parte pana luni, restul au primit un termen mai generos.

In concluzie, o sedinta de informare si transmitere a unui mesaj clar. Accent pe transparenta si seriozitate. Sper ca lucrurile sa se miste in directia pe care MJ pare ca o defineste correct. Ramane de vazut cum va tine ANP pasul si daca minunea va tine mai mult decat traditionalele 3 zile pana cand sistemul isi va regasi starea de echilibru, nu tocmai firesc si deloc normal, dar vizibil disfunctional.

SursaFSANP

Niciun comentariu: