duminică, 11 decembrie 2011

Mituri penitenciare (I)

Le gasim la nivel de zvon, credinte intime sau prejudecati. Exista si traim, vrem nu vrem, cu dansele. De la misteriosul “e de sus” pana la clasicul si nemuritorul “te-ai dat cu…” miturile penitenciare traiesc si vor nemuri in sistemul penitenciar. Un alt serial cu sfarsit sper spre deosebire de cel referitor la asazisele reusite, pe care ANP nu le va pune niciodata intr-un raport. Luati-le cu putina sare, vorba englezului, doar mituri penitenciare. 
 
1. “Se zvoneste ca…”. Cel mai important si frecvent intalnit mit penitenciar. NAscut din comunicare proasta, interese meschine sau minciuni ordinare. Se zvoneste ca… orice, oricu si oricand in lipsa unei comunicari interne de calitate. Cata vreme secretomania va domina relatiile profesionale, zvonul va fi mai puternic ca orice credinta.
Se zvoneste ca ne desfiinteaza, se zvoneste ca il schimba, se zvoneste ca l-a prins, se zvoneste ca nu se da, se zvoneste ca… orice. Cata vreme ANP nu informeaza, se zvoneste. Doar ANP nu intelege asta, si nici multi dintre onorabilii directori de penitenciare, mai vechi sau mai noi in sistemul penitenciar.

2. “Adresa ANP”. Desi nu-i act administrativ in intelesul legii, ne inchinam la dansa ca la un Dumnezeu stramb si strain dar care stim sigur ca la o vreme ne va trasni prin DIP-uri si alti specialisti inspectori care nu stiu prea bine, dar zic ca trebuie si care n-au trait, in orice caz nu altfel decat ideatic, dar pretind ca intelg. Desigur ca la o adica, cand e sa-si asume raspunderea, ce e obligatoriu devine opinie si atotputernica “Adresa ANP” devine doar o hartie.
La o adica, cum ziceam, ANP pretinde ca nu-i odar o opinie, dar cata de spune-le ca-s pe campii cu opinia lor. Cam doare, nu-i asa?! De cele mai mutle ori adresa din birou nu e altcevq decat un alt exercitiu de putere, in rarele situatii cand nu e decat parerea unui om care adreseaza virtual o situatie reala pe care n-o intelege.

3. “Noi si ceilalti”. Noi suntem buni si exceptionali, domnii banditi, hoti, hotisori, detinuti, pepelei au cum le mai zicem dimpotriva. Presa e rea. Societatea nu ne intelege. Comoda realitate ne-am mai creat si, de ce nu? Pana la urma facem o munca ingrata, deloc usoara si riscuri sunt destule. De ce nu ne-am extinde sfesra ‘inamicilor’ doar asa ca sa ne simtim noi cei buni? D-aia, pentru ca prejudecatile nu ajuta.
Realitatea e ca simpla. Noi suntem la lucru, si desi facem destul nu e suficient pentru a fi intelesi ca ceea ce suntem. Oameni care lucreaza cu oameni, prejudecati avem si noi, prejudecati are si societatea. Si, interesant e ca uneori uitam ca asa cum judecam noi un “outsider”, asa ne judeca societatea pe noi. Noi credem ca publicul e fundamental neinformat in ceea ce priveste munca de penitenciar, publicul crede ca personalul e fundamental ignorant.

4. “Vine x in control”. Cat var a consumat aceasta informatie, n-au incasat chelnerii urmare a unei vizite reale. Se intampla ca trece cate un sef sau doar un coorodnator ANP, panica se lasa si cu cheltuiala, si asta un mit pe jumatate. Informatia zburda, si tensiune acreste. Artificial si panicos, serviciul devine nu mai sigur ci mai timporat. Se intampla si e ca un vaccin, il facem si nu stim dac-a prevnit ceva au ba, dar ne lasam intepati de lighioana care zice ca “vine x in control”.
Care control se poate intampla, intr-un caz din cele 10 de panica chiar se intampla, dar oricum nimeni nu-l mai crede si oricum se intampla ca garda celor in cauza sa fie jos, fapt care n-are cum sa genereze altceva decat rapoarte negative si alte lucruri neplacute. Si, nu se intampla rar, oricum nu atat de rar incat sa ne putem vedea linistiti de treaba.

5. “ANP e de vina / aia din teritoriu sunt de vina”. Daca-l asculti pe seful ANP, oricare-ar fi, l-a blestemat soarta cu subordonati lenesi si natangi, daca-l auzi pe seful, uneori cneaz, din penitenciar ANP e pe de-a-ntregul varza, desiur avand grija sa fie auzit doar de subordonati afirmandu-si neatarnarea. Altfel, sobrietate si ascultare de porunci, nu intotdeauna cu cap si coada.
Toata joaca asta n-are insa a face cu simplul executant, caruia i se cere doar sa-si faca treaba si n-are timp de cautat vinovati. Constata doar ca-i mare harababura, ca-s multi sefi si ca-i putina minte, iar urechi care sa-l auda si mai putine. Reactia?! Uneori se-ntreaba omul ce-i de facut, alteori intra la capitolul si altele. Oricum unii trebuie sa munceasca cata vreme altii se cauta de-a competenta si adevarul.

Va urma… astept sugestii si comentarii.

Sursa : FSANP

3 comentarii:

Anonim spunea...

Daca ar avea si directorii un mandat de indeplinit si nu ar fi pusi in jilt ca Papa, pe viata,poate nu s-ar morcovii atata la fiecare adiere de sef mai mare ca el,ca-si poate pierde jiltu mult prea devreme.

Anonim spunea...

Morcoviti si slugarnici=lipsa de coloana vertebrala,mai rau ca muierile,lasi,ipocriti si fatarnici.ar fi in stare sa-si puna super glue pe jilt.Uitativa la ei cum se manifesta cind vin cei de la bucale,se gudura si dau din coada ca niste javre zgubilitice de la adapostul de caini.Lipsiti de prestanta si da calitatile unor adevarati leadership.Nu sint in stare sa adopte niste decizii propii fara a telefona la bucale,sa vada daca cei de acolo sint de-acord sau nu.Halal jupini!!

Anonim spunea...

@13 decembrie 2011, 19:37

... sa nu uiti spre "vesnica pomenire" cuvantul de ordine : CURATENIE si iar CURATENIE, ca de, s-or impiedica de-un pai "entelegentii" de la Bucale si le-or sari gradele de pe umeri :) :) , slugarnicia nu va disparea niciodata din unitatile penitenciare.