duminică, 20 noiembrie 2011

FSANP: Consiliu Federativ, note de şedinţă

Consiliul Federativ (Bran 18-20.11.2011)
 
Invitati:
MJ – Secretar general – Tanasescu Gabriel;
ANP – Romanu Claudiu (DMRU) si Bobe Valentin(DEA);
CARTEL ALFA – Apostoiu Liviu.


Raport de activitate – prezinta Dumitrascu Sorin.Nu au fost obiectii. S-au oferit unele lamuriri la problemele ridicate de dl. Raileanu.Prezentare situatie Spital Rahova (reorganizare, planificare in serviciu in functie de sporul TBC, relatia cu managementul penitenciarului) – prezinta Nina Stroe;
Prezentare Liviu Apostoiu – miscare sindicala, reforma, legislatie , etc;

Legislatia actuala obliga la reforma sindicala. S-au purtat discutii cu BNS pentru fuziune. Sunt singurii cu care s-a lucrat bine si se poate lucra. Nu va fi usor. Vor fi si opozitii, insa reforma sindicala trebuie sa se faca. Cursul Lidero- a fost initiat, pentru inceput prin participare directa, iar acum pe platforma e-learning.

Prezentare generala – Tanasescu Gabriel. MJ are o relatie de colaborare cu ANP si nu de sefi. Coordonarea ANP va fi facuta de Petronel Dobrica, Tanasescu si direct ministrul justitiei. Incercam o noua abordare.

Situatia de la spitale a ajuns la urechile MJ acum 3 zile, ieri au avut un protest la Poarta Alba, si nu trebuia sa se ajunga aici. Este deranjant , au fost suparari insa s-a rezolvat. Exista o practica nesanatoasa la nivel de imputerniciri, am vorbit cu domnul Bala despre asta si vreau sa se rezolve.
Romanu – salariazarea se aplica in baza legii 284 iar normele metodologice vor fi emise prin ordin comun al MFP si MJ. MFP ne-a intors in nenumarate randuri propunerile noastre.

Confidentialitatea si fidelitatea au fost acordate prin ordin MJ, insa acum nu se mai poate aplica pentru ca nu mai exista baza legala. Proiectul a mai fost transmis, odata cu schimbarea ministrului muncii, insa nici acesta nu este de acord cu emiterea ordinului. A fost transmis catre unitati ca dreptul de gradatie sa fie acordat, insa nu exista baza de calcul. Dreptul exista insa nu se poate aplica.

Tanansescu – vom urgenta elaborarea acestor metodologii. In ceeea ce priveste legislatia secundara, exista o inertie determinata de situatia economica in care suntem. Suntem intr-o perioada de criza iar situatia nu este numai la dumneavostra. Avizele se obtin de la MFP si se obtin foarte greu pentru a nu influenta bugetul statului.

Romanu – reincadrarea personalului- odata cu aparitia legii 330 exista obligativitatea reincadrari pers. pe functii,iar pentru functionarii situatia e mai complicata deoarece nu ne putem duce ANP la Guvern pt aprobarea nomenclatorului de functii. A trebuit facut un ordin comun pentru functii. A trebuit facuta o translatie a functiilor, s-a aprobat prin OMJ , iar la ora aceasta procesul de reincadrare este in curs. Noi nu puteam face reincadrarea pt ca nu aveam functiile.

Romanu – Grupa de munca – am facut o analiza la nivel de sistem si personalul contractual nu a mai fost nominalizat la conditii grele si speciale de munca deoarece sunt aplicabile prev. Legii 19 . Avem 370 de persoane contractuale in tot sistemul. Una din conditiile acordarii conditiilor era sa se faca dovada bolilor profesionale.Exista riscul ca si fpss sa piarda acest drept.

Reorganizarea – Fl. Schiopu- exista sincope, si nu mai exista informatii despre stadiul reoganizarii. Sunt probleme legate de infiintarea sau desfiintarea unor functii. Sunt multe aspecte care nu sunt discutate.

Dumitrascu S – sunt probleme nelamurite legate de siguranta si sanatate in munca, este important sa avem un dialog ca sa gasim solutii.

Nina Stroe- problema spitatelor. Sunt niste disfuntii din cauza dublei subordonari- MJ- MS. Suntem plimbati intre cele doua ministere. Din cauza asta am ajuns la situatia de acum , sa nu putem platii salariile. Primim o rezolvare la probleme, de la ANP una, iar de la MJ alta. Nu exista o coerenta in decizii la nivel MJ – ANP-Unitati. Exista o problema cu practia unitara la acordarea unor drepturi, ex decontarea transportului. Unele unitati deconteaza in limita a 70 de km, altele nu mai dau deloc daca depasesc 70 de km.

Salariazarea este perceputa dificil in unitati. Zovul este ca ci din medical vor primi de la casa , iar ceilalti de la ANP. Salarizarea la spitale – Dabija- exista o dezinformare referitoare la acordarea salariilor. Oamenii sunt foarte nemultumiti. Nu exista niste informatii clare suntem dezorientati.Nu s-au decontat chirii, ordine de serviciu, misiuni , medicamente, etc.

Bobe – decontarile , au fost convocati si pe fonduri UE unde alta e problema. Pentru celelalte deplasari fiecare unitate trebuie sa-si faca planificari si sa-si faca un necesar de fonduri. ANP –ul are bani insa unitatile nu au fundamentat bine solicitarile. Este strict vina celor din unitati.

Bobe – dupa publicarea rectificarii bugetare , si pana cel tarziu vineri , oamenii sa aiba banii, la spitale.

Marin Raileanu – munca prestata de ppl. In aceste conditii sociale nu ar trebui sa se mai acorde atatea drepturi ppl. Prin actuala legislatie se incurajeaza nemunca. Propunerea este ca munca sa fie obligatorie in penitenciare. PPL nu mai doresc sa munceasca, parctic in timp nu mai avem cu cine ne facem treba. La Braila ppl au refuzat sa iasa sa toace varza, la GAZ, etc;

Tanasescu – cand am venit la MJ aveam doua probleme : turismul penitenciar si munca ppl. Sunt niste constrangeri ale codului penal si al instantelor europene care ne constrang.

Mogildea- procedura imputernicirilor – este deficitara, trebuie schimbata.

Tanasescu – in cel mai scurt timp vom avea concursuri.

Raileanu – externalizarea serviciilor.

Tanasescu – nu am cunostinta despre o astfel de abordare.

Raileanu- de ce nu sunt promovati angajatii sistemului pe coeficienti maximi si sunt elevii veniti pe coeficienti maximi?

Romanu – cei drept pana acum cativa ani insa nu se mai intampla. Este o practica neunitara in unitati. Exista un proiect care ar reglementa asta insa nu este aprobat. In conditiile actuale se interpreteaza ca este o promovare mascata.

Tanasescu – trebuie evaluata si vom lua decizii. ANP –ul sa faca o sesizarea la MJ si sa o analizam.
Repatrierea ppl- Lg Bran- in ce stadiu suntem? ROF si ROI sa fie facut un cadru general facut de ANP.

Tanasescu- s-a facut o estimare la nivelul ANP si sunt necesare 23 000 locuri de cazare. Sunt putine cereri de transfer ale ppl care sa vina in tara, la nivelul sutelor. Cifra vehiculata ar fi de 10.000 ppl. Va fi necesar timp de implementare. Este obligatorie , statul poate dispune repatrierea lor.

Apostoiu- Domnule Tanasescu problemele pe care le-au transmis colegii mei, trebuia sa le stiti din functia pe care o aveti. Nu e corect sa invocatie legile europene in cazul ppl si nu si in cazul angajatilor atunci cand li se incalca drepturile salariale. Este o discriminare intre angajati si ppl , care au mult mai multe drepturi decat angajatii.

Tanasescu – am de putin timp aceste responsabilitati insa imi fac treaba cu buna credinta si in interesul institutiei.

Dumitrascu – avem o problema cu respectarea AC si CC , vrem o evaluare cu ce s-a aplicat, si ce nu. Avem probleme cu dotarile, echipament, mijloace de imobilizare, echipament grupa de interventie, etc.

Bobe – avem un plan de achizitii pe anul 2012 si am prevazut.

Dumitrascu- solicitam respectarea AC si acordarea de zile libere platite pentru liderii sindicali asa cum e prins in acord. Legea prevede ca angajatorul nu este obligat sa suporte aceste cheltuieli insa nu interzice.Tanasescu – vom avem discutii si vom gasi o solutie.

Niciun comentariu: