marți, 25 octombrie 2011

PREMIERA 20 de jandarmi clujeni castiga lupta cu statul

20 de jandarmi din cadrul Gruparii Mobile de Jandarmi Cluj care au dat in judecata statul roman pentru ca soldele lor nu le-au fost majorate. Desi exista mai multe ordonante de urgenta prin care bugetarilor le-au fost majorate salariile intre anii 2006 si 2008, jandarmii, politistii si alte persoane din aceste categorii au fost vaduviti de maririle salariale. Cazul de la Cluj ar putea lansa o adevarata revolutie in intreaga tara, avand in vedere ca in situatia celor 20 de clujeni sunt cateva mii de persoane din toata Romania.
In urma deciziei date de Tribunalul Cluj in urma cu doua saptamani, cele 20 de persoane vor primi de acum inainte soldele majorate cu 30% si, retroactiv, banii pe care ar fi trebuit sa ii primeasca incepand cu anul 2006. Avocatul Tudor-Nicolae Birlea, cel care i-a reprezentat pe acestia spune ca statul comite o discriminare prin excluderea jandarmilor din randul bugetarilor care beneficeaza de majorarile salariale.
“Prin excluderea reclamantilor de la acordarea indexarilor in baza reglementarilor care privesc salarizarea personalului din sectorul bugetar mai sus mentionate consideram ca s-a produs o discriminare, constad in lipsirea de veniturile corespunzatoare majorarilor salariale acordate celorlalte categorii salariale, aceste prevederi avand ca finalitate indexarea salariilor corespunzator inflatiei existente, inflatie care afecteaza toate categoriile de salariati, fara deosebire”, arata avocatul. Motivatia Ministerului Administratiei si Internelor pe care a adus-o in fata judecatorilor a fost una de-a dreptul ridicola. Acesta sustinea ca jandarmii nu merita majorarile salariale deoarece ordonantele de indexare nu fac referire expresa la jandarmi. “Cu privire la sensul dat de MAI principiului egalitatii in fata legii, punctul nostru de vedere este divergent. In opinia noastra, egalitatea in fata legii nu inseamna legi uniforme pentru toti subiectii, ci asteptarea legitima a aplicarii legii, asa cum este ea”, mai arata avocatul Birlea.

Acesta crede ca solutia data de Tribunalul Cluj, desi mai poate fi atacata cu recurs, este aplicabila si in alte cazuri. “Cel putin in cazul jandarmilor solutia poate fi definitorie pentru alte cauze subsecvente. In acest caz dar si pentru alte categorii profesionale consider de o deosebita importanta analiza normelor pertinente si constructia unei argumentatii tehnice complete”, adauga avocatul.

sursa: citynews.ro

Niciun comentariu: