luni, 31 octombrie 2011

Directorul scapă nepedepsit cu anii, avertizorul ajunge în comisie

INVITATIE…
LA COMISIA DE DISCIPLINA A PENITENCIARELOR
Directorul scapa nepedepsit cu anii, avertizorul ajunge in comisie

Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor  (FSANP) invita reprezentantii mass media la Sedinta Comisiei de Disiciplina a ANP ce are drept obiect judecarea pretinselor abateri disciplinare de care se face, in opinia conducerii, vinovat avertizorul de integritate Daniela Nicolae, contabil sef la Penitenciarul Targsor. Singuraabatere serioasa fiind altfel ca a incalcat « legea tacerii ».
Daniela Nicolae a sesizat inca din vara anului trecut infractiuni de frauda, coruptie si abuz in serviciu la Penitenciarul Targsor, in sarcina directoarei Mihaela Puscas si in legatura cu gestionarea unor fonduri europene. Momentul a coincis cu debutul unui sir de cu represalii administrative, prezenta procedura disciplinara fiind doar unul dintre multele mijloace de intimidare folosite.

Sedinta are loc la sediul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) din Bucuresti, str. Maria Ghiculeasa, nr. 47 si va fi urmata de o scurta declaratie de presa sustinuta de reprezentantii FSANP. Administratia Nationala a Penitenciarelor a facut deja publica invitatia pesite-ul propriu
http://www.anp-just.ro/News/ANUNT%20comisieDisciplina2011-10-20.PDF.
***
Dna Mihaela Puscas, directoarea Penitenciarului Targsor, este cercetata de catre Directia Nationala Anticoruptie pentru infractiuni precum cea de conflict de interese, fals intelectual, infractiuni impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene sau abuz in serviciu. In prezent este deasemenea cercetata de catre Comisia de disciplina a Ministerului Justitiei pentru abateri disciplinare in legatura cu activitatea manageriala.
Directoarea penitenciarului, Mihaela Puscas, a semnat - avand un interes patrimonial direct - un contract de presatari servicii in valoare de 100.000 de euro cu propriul concubin, psihologul Gheorghe Florian, si a oferit contracte de consultanta unor personaje precum generalul magistrat (rez) Dan Voinea, intr-un proiect care are drept obiect protejarea mediului inconjurator. Legislatia penala defineste aceasta fapta ca si infractiune de conflict de interese.
Conform constatarilor Administratiei Nationale a Penitenciarelor, directoara Mihaela Puscas a masluit evidentele penitenciarului si in aceeasi zi a inregistrarii contractului fraudulos a inregistrat sub acelasi numar si pentru a-si ascunde faptele un act aditional si un contract de voluntariat pentru acelasi conbubin Gheorghe Florian. De precizat ca relatia este de notorietate si are ani vechime fiind usor de dovedit, niciunul dintre cei in cauza neavand alte obligatii familiale si locuind impreuna.
Numeroase nereguli si abuzuri in procedurile de licitatii in proiect au fost deasemenea retinute in sarcina directoarei Mihaela Puscas, unele licitatii fiind masluite in favoarea unor interese politice locale altele in favoarea unor personaje cu pozitii in sistemul penitenciar, care intre timp au fost e drept inlaturate din structura Aparatului Central al ANP.
Departamentul de Lupta Antifrauda a investigat la solicitarea FSANP situatia de la Penitenciarul Targsor si drept urmare a sesizat organele de urmarire penala si organismul care gestioneaza fondurile europene in cauza. Astfel Directia Nationala Anticoruptie – Biroul Ploiesti face in prezent acte de cercetare penala in cauza, iar AMPOSDRU pregateste documentele de imputare, suspendarea proiectului fiind o optiune serioasa in acest moment.
Avertizorul, Daniela Nicolae, ajunge in fata comisiei de disciplina pentru ca a facut aceste sesizari si a facut-o documentat asumandu-si riscul de a-si pierde serviciul. Anterior a fost supusa unor presiuni care pareau c-au incetat in 1989 ca practica fiindu-i recomandata institutional supravegherea psihologica, care n-a fost folosita decat ca amenintare si ca instrument de denigrare, conditiile in care a lucrat de lasesizare si pana in prezent reclamand altfel o forma de support psihologic.
In toata aceasta perioada directoarea penitenciarului a insultat-o in repetate randuri facand referiri de nereprodus in legatura cuafectiunile medicale de care sufera fiul doamnei Daniela Nicolae si a amenintat-o cu demiterea, transferul si detasarea pentru ca si-a permis sa faca aceste sesizari si i-a pagubit economia familiei cu 100.000 de euro.
Subiectul a fost prezentat pe larg in publicului din pacate o solutie nu se intrevede iar sprijinul politic de care afirma ca se bucura Mihaela Puscas, pare a fi o protectie suficienta in lipsa mediatizarii subiectului. Dealtfel fiecare etapa in solutionarea acestui scanal a fost marcata de interventia mass media, motiv pentru care si de aceasta data contam pe sprijinul dumneavoastra.
***
Cu precizarea ca initial conducerea a negat chiar si legea aplicabila in materie de avertizori de intergitate va informam ca sedinta va presupune audierea avertizorului de integritate si arepezentantului ales al acestuia, in speta subsemnatul. In materialul pentru presa vor fi prezentate documentele relevante pentru cauza si ignorate in buna masura de autoritati pana la interventia mass media.

Sorin Dumitrascu, presedinte
Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor
mobil: 0736 642 634

Invitatie Avertizor de Integritate Penitenciar Targsor

Niciun comentariu: