miercuri, 23 februarie 2011

Comunicat FSANP: mergem mai departe indiferent de presiuni

COMUNICAT

Referitor la declaratiile facute de catre dl Catalin Marian Predoiu, ministrul justitiei cu prilejul participarii la Bilantul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) din data de 22.02.2011, Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor(FSANP) face urmatoarele precizari:
1.        Reinfiintarea defunctului Serviciu Independent de Protectie si Anticoruptie (SIPA) ca serviciu de informatii nu ar fi altceva decat o alta incercare de a readuce santajul in sistemul judiciar.
Actuala Directie de Prevenire a Criminalitatii si Terorismului (DPCT) functioneaza ca serviciu operativ, rezultatele obtinute sunt – potrivit MJ  - foarte bune, iar perspectiva dezvoltarii acestui organism ca serviciu operativ este una pozitiva.
Optiunea reinfiintarii unui serviciu de informatii in sistemul judiciar este una cat se poate de dubioasa in actualul context.
2.        Protestele personalului din penitenciare au fost legale si nu au avut nici o conotatie politica, fapt recunoscut public de insusi ministrul justitiei cu prilejul Bilantului ANP din 22 februarie 2011.
3.           La sediul ANP nu a fost niciodata organizat un protest sau o activitate sindicala similara.
Este adevarat insa ca ANP nu a permis accesul la sediul organizatiei sindicale, fapt pentru care FSANP a formulat plangeri penale impotriva conducerii ANP si fata de care se fac la momentul actual cercetari.
4.        Aruncarea caschetelor a fost o forma de protest fata de bagatelizarea revendicarilor politistilor si angajatilor din penitenciare transmise cu prilejul actiunilor de protest din data de 24.09.2010.
La actiunea de protest de la sediul PDL au fost folosite caschete scoase din uz si fara insemne nationale. Aruncarea caschetelor este un act asumat de fronda si ne bucura reactia suparata a reprezentantilor Guvernului.
Se demonstreaza astfel ca obiectivul a fost, cel putin in parte, atins si ca exista mijloace de a scoate din inertie un Guvern insensibil larealitatea economica si sociala a Romaniei pe care pretinde ca o guverneaza.
5.        Ministrul justitiei este responsabil de blocarea dialogului social dupa actiunea de protest din data de 24.09.2010 finalizata la Cotroceni, cand a cerut directorilor din penitenciare “sa nu mai fraternizeze cu revendicarile sindicatelor din penitenciare”.
Ulterior ANP a raspuns unor actiuni sindicale legitime prin masuri la limita legii si impiedicarea activitatilor sindicale. Liderii de sindicat au fost sunati de catre directorii de penitenciare la ordinul scris al ANP si li s-a cerut sa nu participe la actiuni, au fost inventate alarme de exercitiu si a fost impiedicat accesul la sediul FSANP.
6.        In data de 11.02.2011 ANP a incercat sa promoveze un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care ar fi urmat sa fie eliminat dreptul la greva si la negocieri colective si sa poata fi aplicate sanctiuni disciplinare direct, fara Comisia de Disciplina.
Proiectul propunea masuri care sa controleze direct liderii de sindicat si activitatea sindicala si impunea ca personalul sa nu mai poata participa la actiuni de protest inuniforma.
Conducerea ANP a introdus in schimb 4 grade de chestor si posibilitatea eliberarii din functie pentru aceasta cateforie de ofiteri prin decret prezidential.
Pentru ca ANP n-a putut justifica niciuna dintre ‘propuneri’ proiectul va fi reanalizat, de aceasta data conform Acordurilor semnate cu organizatiile sindicale reprezentative.
7.         La 15.02.2011 subsemnatul a aparut in mod inexplicabil pe o lista a Agentiei Nationale de Integritate (ANI) referitoare la o pretinsa verificare a averii, motivul fiind acela ca nu mi-as fi depus declaratia de avere.
Declaratia de avere in cauza se afla pe site-ul ANI inca din noiembrie 2010.
8.         Azi 22.02.2011 cu prilejul bilantului dl ministru a demonstrat ca nu intelege si ca nu accepta dialogul social.
Nici ministrul justitiei si nici un alt politician nu poate sa-si aleaga sindicatul prieten si nici sa faca afirmatii defaimatoare la adresa FSANP, doar pentru ca - in reprezentarea intereselor membrilor de sindicat - nu am acceptat politica anti-sociala a Guvernului din care domnia sa face parte.

FSANP sustine actiunile organizate de Confederatiile Sindicale impotriva incercarilor de fraudare a relatiilor de munca.
Participarea FSANP la actiunile de protest va fi la fel de hotarata indiferent de presiuni.
---
Sorin Dumitrascu
Presedinte
Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor
str. Maria Ghiculeasa, nr. 47, sector 2 Bucuresti

Niciun comentariu: