joi, 19 august 2010

Siguranţa locului de muncă, desfiinţată prin noul Cod al Muncii?


Angajatii din Romania isi vor pierde orice securitate a locului de munca, odata cu modificarea Codului Muncii, pe care Guvernul vrea sa o aplice, este de parere presedintele confederatiei sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
"Se vorbeste de notiunea de zilier, extinsa la nivelul tuturor posturilor si functiilor. Asta inseamna o munca necalificata prestata de o persoana pe o zi sau o perioada mai scurta de munca si, de obicei, pe muncile agricole necalificate", a explicat Hossu, joi, la TV Ziare.com.
"Daca toate tipurile de posturi devin ziliere, inseamna ca nu mai exista nici o responsabilitate a angajatorului pentru angajat. Toate se transfera la angajat. Nu va mai exista siguranta locului de munca. Toate contractele sa vor transforma in contracte pe durata determinata. Pe de alta parte, nu va exista protectia minimala pe care o da aplicarea contractului colectiv de munca", a adaugat Hossu. Potrivit liderului sindical, flexibilizarea contractului colectiv de munca, asa cum a declarat premierul Emil Boc, reprezinta o "aberatie", avand in vedere ca un contract colectiv de munca este un acord al partilor liber consimtit.  De asemenea, Hossu declara ca nu a mai auzit niciodata de notiunea de flexibilizare a salariilor. "Este prima data cand aud notiunea asta. Nu exista referinte. Probabil exista ideea ca salariul persoanei sa fie variabil de la o perioada la alta, in functie de disponibilitatile intreprinderilor", a spus Hossu. In opinia sa, Codul Muncii din prezent este unul din cele mai bune la nivel european, recunoscut si pe plan international, si nu ar trebui modificat.

Niciun comentariu: