Domnul director ne transmite prin intermediul “cronicuţei sale", un mesaj al cărui scop nu-l întelegem, având în vedere că nu are nimic în comun cu activitatea care se derulează în penitenciarul Bistriţa.
Mesajul directorului
Totuşi din acest mesaj întelegem foarte clar ce se transmite.Domnul director readuce în discuţie cazul colegului nostru, ag. Banc Aurelian, pentru a justifica buna sa credintă în legătură cu sesizarea comisiei de disciplină , iar pe cealaltă parte să arate cât de mincinoşi suntem noi cei care administrăm blogurile din sfera penitenciarelor. Poate am trece mai uşor peste cele afirmate, dacă ne-am rezuma numai la faptul că ni se impută că suntem mincinoşi.
Etalându-şi talentul de maestrul în arta literală, domnul director, asumându-şi în stilul său caracteristic toate acele epitete ce i-au fost adresate pe bloguri , prin figura de stil folosită , exprimă în mod indirect calificate injurioase si calomnioase la adresa sindicatului.
Poate şi acest aspect ar fi trebuit trecut cu vedere dacă cele transmise nu se produceau într -un spatiu instituţional, ci printr-un mod de comunicare ce nu implică instituţia publică pe care domnul director o reprezintă. Precizăm acest lucru pentru a specifica că institutia unde lucrează nu-i proprietate privată, nici măcar această revistă a căror articole publicate nu trec de cenzura domniei sale. Este cu totul altă problemă pe care nu o punem in discuţie acum.
Domnul director îl face mincinos pe administratorul blogului local pentru că nu a publicat procesul- verbal încheiat cu ocazia audierii domniei sale în comisia de disciplină, dar însăşi dânsul omite un aspect esenţial. Anume acela de a publica în „ cronicuţă” hotărârea comisiei de disciplină care a stabilit nevinovăţia ag. Banc Aurelian pentru aspectele în legătură cu care Comisia de disciplină a Penitenciarului Bistriţa a fost sesizată.
Domnul director avea la dispoziţie posibilitatea să intervină pe blog si să facă lămuririle pe care le considera de cuviinţă, fără nici o piedică din partea nimănui.
Dacă domnul director îşi însuşea această hotărâre, încheia acestă polemica. Probabil domnul director nu recunoaşte această hotărâre considerând că comisia de disciplină în întregul ei nu se ridica la nivelul standardelor profesionale pe care dânsul le deţine.
Vrem să-i reamintim domnului director, că administratorul blogului a postat doar adevărul pur şi simplu, adică faptul că directorul Penitenciarului Bistriţa a sesizat comisia de disciplină pentru aspectele relatate , lucru care s-a şi întâmplat.
Mai mult ca sigur acest adevăr nu stârnea nici un interes sau curiozitate dacă el nu făcea parte dintr-o practică instituită de director de a sesiza pe bandă rulantă comisia de disciplină pentru chestiuni care fac parte din viaţa privată a angajaţilor. Aici enumerăm cateva sesizări: doi colegi au fost trimişi în comisie pentru că directorul prin modalităţi oculte ar fi aflat că aceştia în timpul liber au intrat într-un local public a cărui administator era un fost deţinut. Un alt caz este al unui coleg care a fost trimis în comisie pentru că o anumită persoană s-ar fi plâns că nu i-a plătit o sumă de bani pentru o lucrare la renovarea unui apartament. Pentru toate aceste sesizări comisia nu a stabilit nici o vinovăţie.
Dacă cele relatate în procesul verbal se dovedesc reale, probabil cazul Banc ar fi fost cel mai aproape de sesizarea comisiei de disciplină, în comparaţie cu celelalte sesizări, motiv pentru care sindicatul, nici pe departe nu avea intentia de a-l „purifica” pe intimat de presupusa vinovăţie.
Domnul director ar fi trebuit să-şi facă o introspecţie şi să se întrebe de ce cu totul altfel văd lucrurile membrii comisiei, şi să aibă o altă abordare a probemelor de genul acesta.
Însă dânsul orbit poate de propria sa stimă de sine, cei drept are şi motive, atâta timp cât numai calificative laudative are din partea celor îndrituiţi ai aprecia nivelul profesional. Mai nou aripioarele i-au crescut, ne gândim doar că a fost şi avansat înainte de termen, motiv pentru care a primit elan şi mai mare în a-şi permite să-şi vadă subordonaţii " leneşi, hoţi, escroci sau alte “uscături” iar atunci, când semnalele de sus sunt pozitive, vine să ne spună că este mandru de faptul că este coleg cu noi, de parcă a venit printre nemuritori de pe o planetă mult mai evoluată.
Aspectele pentru care în toate aceste situaţii comisia de disciplină a fost sesizată de către director, trebuiau circumscrise normei juridice prevăzute la art. 69 lit. a din Statut, potrivit cărora constituie abatere disciplinară ” manifestările care aduc atingere prestigiului autorităţii sau instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea”.
Ca un bun profesionist ce se consideră a fi , directorul trebuie să analizeze ad literam această normă juridică, ceea ce nu credem că îi era greu, având în vedere fineţea literală cu care se exprimă în mesajul transmis, şi să constate că pentru a face obiectul răspunderii disciplinare, angajaţii trimişi în comisia de disciplină trebuiau să săvârşescă anumite manifestări , prin care să se lezeze prestigiul penitenciarului pe care îl reprezintă
Altfel spus trebuie să existe o legătură de cauzalitate între acţiune şi efect. Este drept că în sfera relaţiilor sociale, în diveresele interacţiuni interumane, şi angajaţi din penitenciar îşi manifestă voinţa, unii merg la cumpărături şi îşi exprimă voinţa de a cumpăra un anumit produs şi de a plăti o sumă de bani în schimb, altii îşi exprimă voinţa de a încheia un contract de împrumut de la o bancă sau altă persoană. Exemple de actiuni întreprinse care necesită manifestări de voinţă sunt foarte multe. Dar în textul enunţat nu este vorba de asemena manifestări. Prin termenul „manifestările” folosit de legiuitor se evocă idea de acţiune în faţa unei colectivităţi, deci o acţiune în public. Numai dacă o asemenea manifestare are ca rezultat ştirbirea prestigiului instituţiei publice în care activează funcţionarul public, poate fi pusă în discuţie tragerea la răspunderea disciplinară a acestuia.
Nu vrem să facem o disertaţie pe tema aceasta , doar precizăm că asemenea relaţiilor sociale referitoare la demnitatea persoanei care sunt proteguite prin tragerea la răspundere a celor care le lezează, prin încriminarea calomniei, relaţiile sociale referitoare la prestigiul unei instituţiei publice sunt protejate tot prin norme juridice, doar că acestea nu îmbracă formă penală, ci pe cea disciplinară. În ambele situaţii se lezează valorile sociale ocrotite, numai prin acţiuni întreprinse în public.
Dacă privim lucrurile altfel, făcând abstractie de cele mentionate in procesul –verbal din cazul Banc, în toate celelate situaţii directorul a lezat demnitatea celor încrimninaţi de dânsul, dar aceasta este o chestiune personală a fiecăruia.
Procesul- verbal aşa cum este prezentat oglindeşte doar o singură poziţie, anume a presupuselor victime, fără să se ţină seama de ce zice partea încriminată. Nu ne- am pus în gând să-l apărăm pe Banc. Dacă este vinovat, dar nu sub aspect disciplinar fiindcă s-a stabilit, ci sub aspect penal sau civil, să fie tras la răspundere. Totuşi chiar şi un director cu super aptitudini nu poate să se pronunţe asupra vinovăţiei cuiva, fără o dezbatere în contradictoriu, cu respectarea procedurilor care constituie garanţii ale aflării adevărului. Mai mult directorul îl califică drept escroc fără ca acesta să fie ‚condamnat pentru vreo escrocherie.
Ne punem întrebarea ce s-ar întâmpla dacă nu ar exista comisiile de disciplină, oare care ar fi numărul sancţiunilor aplicate? Este o problemă la care ar trebui să răspundă factorii din conducerea A.N.P- ului şi MJ-ului care girează astfel de comportamente.
Se tot vorbeste de profesionalism şi de profesioniştii acestui sistem. În conceptia conducerii A.N.P profesionişti sunt cei care au abordări de genul celor ale directorului Penitenciarului Bistriţa, afirmaţie ce se mulează pe realităţile existente.
Dacă cineva este recompensat constant cu prima de 50 % şi avansat înainte de termen, însemnă că acestuia i se recunoaste acest calificativ.
Nu o spunem din invidie sau răutate, din contră ar trebui să ne mândrim, noi cei care facem parte din colectivul penitenciarului Bistriţa.
Dar când cineva preţuieste anumite valori, principii şi are anumite aşteptări de la cei cărora se presupune că sunt deţinătorii unor cunoştinţe şi aptitudini , pe care însă aceştia nu le stăpânesc, nu prea există sentimentul de mândrie faţă de astfel de persoane.
Aducem în discuţie cum este definit principiul profesionalismului, pentru a evidenţia prăpastia existentă intre aştepările noastre şi relitatea incontestabilă.
Astfel cum este definit in art 2 lit d) din OMJ nr. 2855/2004 , profesionalismul înseamnă principiu potrivit căruia exercitarea funcţiei publice se face cu respectarea prevederilor legale”. Ori directorul nostru nu a dovedit că se călăuzeşte după acest principiu aşa cum este definit.
Probabil dânsul i-a dat acestui principiu o altă definiţie, pe care noi cei muritori nu o înţelgem. Lucru care se prea poate dacă avem în vedere că dânsul pentru apărarea imaginii instituţiei pe care o reprezintă, recurge la actiuni contare legi. Cele privind sesizările comisiei de disciplină sunt doar unele dintre ele.
Pentru aspectele pe care noi le-am relatat a sesizat fără ezitare comisia de disciplină. Poate ne-am reconsidera poziţia dacă domnia sa în situaţii evidente de abateri dsiciplinare, unde era vorba de neglijenţă în serviciu, având ca urmare producerea de prejudiciu în patrimoniul unitaţii, nu omitea să sesizeze cel puţin comisia de disciplină.
Probabil, dânsul aplicând principiul profesionalismului aşa cum îl înţelege, a considerat ca făptaşii au executat un ordin primit de sus, la fel cum a procedat şi domnia sa când a achiziţionat produse fără licitaţie publică, la un preţ mult mai mare decât pe piaţa, prejudiciind propria unitate şi pe consumatorii de la popotă, dar bineînţeles a contribuit la sporirea bugetului A.N.P.
Nu mai intrăm în detalii cu riscul de a fi acuzaţi de trunchierea adevărului, fiindcă toate cele relatate au fost constatate de tot felul de comisii şi controale, aşteptăm ca instituţiile statului să-şi facă treaba, la fel cum aşteptăm şi în cazul mult discutat al domnului Banc, care se pare că a devenit celebru fără voia noastră. La final îmi permit să-i transmit şi eu un "mesaj" domnului director, aducându-i la cunoştinţă faptul că nu mi-am propus să am o luptă cu domnia sa sau cu altcineva din unitatea noastră reamintindu-i totodată că scopul principal al sindicatului nostru este acela de-a apăra drepturile membrilor noştri de sindicat şi de-a promova interesele acestora, iar atunci când domnia sa îşi va reconsidera comportamentul cu siguranţă nu va mai fi subiect de discuţie pe acest blog.
9 comentarii:
Mai, dar cine il pune sa citeasca acest blog?Sa citeasca pagina de web a ANP-ului, carti de bucate, carti de management (sic), mare fis, blogul de la Bistrita a pierdut un cititor?! Directorul nostru isi merita soarta, dar atata timp cat nenea Ioanitoaia si dir. gen. Bala il tine in brate inainte de culcare mangaindu-l lin pe crestet, o sa fie ok !
Ar trebui sa-l zguduiti putin. E un comunist ordinar. Pe penifest am scris un al doilea episod depre tânărul dinozaur.
http://penifest.blogspot.com/2010/07/puiul-de-dinozaur-revine.html
Aha,in sfirsit isi arata adevarata fata si in public.(de parca nu o cunoastem).Maraie ca un catel.Cushtii nee!!!
Puiul de dinozaur se crede dinozaur mare si vrea sa scoata flacari pe nas dar ii ies numai niste muci lungi pe care ii si da de pereti. As dori sa stiu "puiule de dinozaur " daca lucrezi cu jumatate de norma la Parchet si cu inca o jumatate de norma la Politie , daca poti sesiza comisia de disciplina de fiecare data cand vine cineva in audienta si te informeaza cu privire la faptele cuiva din unitate. Eu asa cred ca ai putut face cercetarile fata de cele spuse de cele 2 persoane ( calugarul si femeia bolnava); organele in drept sa faca cercetari si sa spuna care este partea de vinovatie a cuiva sant cele mentionate mai sus. Nu vreau sa ii iau apararea lui Banc, dar de unde aveti convingerea ca cele mentionate in materialul pentru comisia de disciplina sant conforme cu adevarul? Ati avut posibilitatea legala sa faceti cercetari si verificari asa cum fac cele 2 organe ( parchetul si politia )sau nu mai era cazul ,agentul trebuia pedepsit si gata .De cate ori ati sesizat comisia de disciplina cand au venit somatii de plata de la diferite banci pe numele mai multor colegi, este acelasi lucru domnule director, numai ca bancile nu au venit in audienta , au trimis instiintari de plata dar este acelasi lucru :bani nerestituiti. Daca acel calugar facea si el o sesizare in scris nu era nimic, dar cand a solicitat acest lucru la audienta a inceput sa fiarba sangele in venele dvs. Mai asteptati cativa ani sa va mai maturizati sa aveti o gandire matura si impartiala si pana atunci limitati-va la sesizarea comisiei de disciplina numai pentru fapte care intra in competenta acestei comisii.Dar pana veti ajunge la acel nivel mai faceti un sudoku . :)
felicitari initiaTORILOR acestei reviste
Parerea mea este ca Sindicatul trebuie sa se adresaeza direct Ministerului Justitiei care prin corpul de control sa vina sa verifice tote cele relatate in material, pentru ca in situatia in care se afirma lucrurile aratate, Ministrul Justitiei sa-l destituie din functie pe acest personaj. domnilor acest specimen este sinistru, este incalificabila aceasta atitudine .
Domnilor, va garantez ca erorile domnului director, voite si fara voie, se vor inmulti. De suparat, e suparat el mai demult dar acum si-a luat inima in dinti si a hotarat ca trebuie sa reactioneze, ca prea ne-am obraznicit, si se cuvine sa ne puna la punct.
Gresealaaa!
Vrand sa rezolve situatia o s-o strice si mai rau, o sa gafeze mai grav iar palaria prea grea care acum ii acopera capul mic (sau sa fie ea mare?), o sa-l turteasca
Cred ca acest mesaj a fost transmis cu ocazia zilei penitenciarelor, halal mesaj de director.
Ce mai tura vura ! Daca Nica ne-a facut boschetari,acum de ce nu am fi uscaturi,hoti si toate cele?Aschia nu sare departe de trunchi.Asa maestru asa invatacel!!Halal directori .
Trimiteți un comentariu