Sistemul penitenciar, prin măsurile adoptate de conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) se poate defini ca un sistem de detenție pentru deținuți și unul de represiune pentru angajați.
Diferența dintre cele două sisteme este una majoră, având în vedere
scopul lor propriu-zis. Dacă scopul detenției persoanelor private de
libertate îl reprezintă, în principal, separarea infractorului de
societate și reintegrarea acestuia; scopul sistemului de represiune pentru angajați este justificat prin măsurile de constrângere și mutilare a intereselor angajaților din penitenciare. Un exemplu
edificator este maniera grobiană prin care Administrația Națională a
Penitenciarelor (ANP) a catadicsit să aplice o măsură abuzivă în
detrimentul celor 13.500 de angajați și anume: ”(…) PĂSTRAREA telefoanelor mobile personale (n.r. ale angajaților) în cadrul locului de deţinere, fiind INTERZISĂ.” În traducere liberă: Angajații nu au voie să depoziteze telefoanele mobile personale nici măcar în casetele special amenajate din postul de control nr. 1 al accesului în locul de deținere.
Mai jos aveți intervenția telefonică a domnului președinte al Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), Florin ȘCHIOPU, de la postul de televiziune B1 TV, din data de sâmbătă, 07 martie 2015 :
Domnule director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Cătălin Claudiu BEJAN,
vă adresăm următoarele întrebări:
1. Care a fost fundamentul hotărârii prin care interziceți angajaților din sistemul penitenciar să păstreze telefoanele mobile personale în locurile de deținere?
2. Aveți cunoștință de faptul că telefoanele mobile personale ale angajaților sunt folosite, atât pentru alarmarea acestora, dar și în realizarea unor misiuni operative?
3. Dispuneți de fonduri financiare suficiente
pentru a achiziționa mijloace de legătură și alarmare necesare
asigurării pazei, escortării deținuților pentru fiecare angajat care
execută aceaste activități?
4. Ați luat în calcul că această decizie ignoră întenționat probitatea angajaților din sistemul penitenciar, prezumându-i infractori?
5. Aveți cunoștință exactă despre realitatea cotidiană din penitenciarele pe care le conduceți, sau aveți recenzii ale unor informări care nu de puține ori s-au dovedit incorecte, neobiectiv întocmite doar de dragul șefilor timorați de ”a da bine la anepeu”?
6. Considerați că măsurile (prohibitive) luate în detrimentul angajaților sunt stimulante, eficientizează activitățile acestora?
Domnule director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Cătălin Claudiu BEJAN, vă supunem atenției că un climat organizațional propice dezvoltării unei instituții este generat de măsuri flexibile, raționale și neautocratice. Vă reiterăm
că o decizie brutală, luată cu ignorarea realității din penitenciare
dezvoltă zone de incertitudine în aplicarea ei de către subordonați și
duce incontestabil la apariția frustrărilor si, în final, la generarea
vulnerabilităţilor pe care, presupunem că sunteţi pregătit să vi le
asumaţi.
Totodată vă aducem la cunoștință că masura abuzivă luată în detrimentul celor 13.500 de angajați și anume: ”(…) PĂSTRAREA telefoanelor mobile personale (n.r. ale angajaților) în cadrul locului de deţinere, fiind INTERZISĂ.” a creat un val de nemulțumiri și tensiuni în rândul acestora.
Sursa : FSANP
Sursa video : B1 TV
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu