joi, 16 martie 2017



INTRE DEMERSURI FACUTE LA CAMERA DEPUTATILOR SI INTALNIREA CU MINISTRUL JUSTITIEI, RAMANEM CU SPERANTA RESPECTULUI SI A PROMISIUNI CA VOM FI AJUTATI. ALTFEL NIMIC NU NE VA OPRI SA NE CASTIGAM DREPTURILE ASA CUM STIM…


Fb-Button
Am ales sa fac un articol comun despre odiseea efortului depus de sindicatele din penitenciare timp de o saptamana, acela de amendare a proiectului de lege ce ar trebui sa aprobe OUG 9/2017 ,prapastiein sensul indreptarii unei nedreptati ce se incerca a fi facuta din nou lucratorilor de penitenciare, culmea de catre MAI(nu ca ne-ar mai mira, tinand cont de faptul ca acest lucru este contracarat numai de sindicate, MJ/ANP traind in continuare in lumea lor) si intalnirea cu ministrul justitiei, domnul Tudorel Toader, desfasurata ieri.
In acest sens am participat la mai multe intalniri, unele de care v-am mai spus(intalnirea cu ministrul muncii si cu secretarul de stat Pescaru de la Ministerul Finantelor), altele care au avut loc marti 14 martie, la Camera Deputatilor. Acolo am fost insotiti de domnul Gabriel Petrea ministrul consultarii publice si dialogului social la presedintele Comisie pentru munca si protectie sociala, domnul Solomon Adrian, comisie cu o mare influenta in promovarea unui act normativ ce tine de munca si tot ce are legatura cu asta. La intalnire a mai participat si secretarul de stat Adrian Marius Dobre.
Am primit asigurari ca absolut tot ce va fi aplicabil in legatura cu salarizarea in familia ocupationala aparare, ordine publica si siguranta nationala, se va aplica si personalului din sistemul penitenciar. In ce priveste restul problemelor ce ar putea deteriora dialogul social, ministrul Gabriel Petrea ne-a rugat ca orice derapaje sa i le aducem la cunostinta pentru a se implica in gasirea unei solutii.
Ieri, ca urmare a adresei transmise saptamana trecuta ministrului justitiei, a avut loc intalnirea cu acesta. Prima impresie lasata a fost aceea a unui om cu experienta, dar care nu cred ca intelege foarte exact munca noastra, in schimb realizeaza ca muncim cel mai greu din tot personalul din Justitie.
Am adus in discutie lucrurile care pe termen scurt ar trebui avute in vedere si rezolvate, cum ar fi:
– soluționare urgenta a HG privind echipamentul pentru personal;
– plata orelor suplimentare ca solutie tranzitorie pana reusim sa incadram personal ;
– suplimentarea numărului de posturi ce vor fi finantate in vederea reducerii deficitului de personal, precum si al reducerii numarului enorm de ore suplimentare;
– aprobare legislație in ce priveste personalul din penitenciare doar după consultarea obligatorie cu organizațiile sindicale;
– susținerea Ministerului in ce priveste salarizarea personalului din penitenciare .
În urma discuției, domnul ministru a semnat ordinele de prelungire a OMJ 820 si 821, respectiv majorarea de 75% pentru munca in zilele de sambata, duminica si sarbatori legale, precum si majorarea de 50%.
In acelasi timp speram ca domnul ministru sa fi inteles foarte clar dorinta noastra  de a avea consultare reala pe tot ce inseamna act normativ cu impact asupra personalului de penitenciare si ca nu am glumit cu privire la consultarea pe statut. Acesta poate fi un prim motiv de conflict major daca domnul ministru va promova proiectul altfel decat in intregul lui.

Niciun comentariu: