vineri, 4 iulie 2014

Credeam ca in acest an nu se va intampla. S-a intamplat si in acest sens reactionam…

Spre deosebire de alti ani, acesta era unul in care credeam ca banii de echipament, restanta pe anul 2013, vor fi cea mai mica grija. Plecand de la faptul ca fusese facuta o plata in luna aprilie, prin care se acordase personalului din sistemul penitenciar jumatate din suma aferenta anului 2013, am primit asigurari ca aceasta transa va fi platita cel mai tarziu, pe data de 10 iulie 2014.

S-a facut o singura deschidere, atat pentru salarii cat si pentru echipament. A fost transmisa Ministerului Justitiei, care a inaintat-o Ministerului de Finante.

De acolo surpriza,  “Nu aprobam deschiderea, ca nu aveti acoperite salariile pe decembrie 2014“. Cel putin acest lucru ne-a fost transmis. Maine vrem sa primim aceste raspunsuri ale Ministerului de Finante. Speram sa fie asa si nu ne-am dori sa avem surprize. Cert este ca acum suntem in urmatoarea situatie:
-deschidere separata salarii-echipament, inaintata Ministerului de Finante.
-ministrul a facut demersuri la Ministerului de Finante, fiind astazi acolo.
-la acest moment nu avem certitudinea ca banii de echipament vor intra pe data de 10 iulie.
Ca prim demers am transmis ministrului justitiei adresa de mai jos:

Nr.98/FSANP/03.07.2014>>Nr.123/SNLP/03.07.2014

Catre
Ministrul Justitiei Domnul Robert-Marius CAZANCIUC
Stimate domnule ministru

FSANP si SNLP , organizatii sindicale reprezentative care insumeaza peste 10.000 de membri cu calitatea de salariati in sistemul administratiei penitenciare si Ministerul Justitiei, solicita respectarea prevederilor bugetare exact in modalitatea in care acestea au fost aprobate pentru anul in curs, privind plata salariilor dar si a celorlalte drepturi legale ale personalului. Nu solicitam nimic in plus!

Luam act cu profunda nemultumire de probabilitatea neacordarii drepturilor de echipament in bani, pentru anul 2013 (transa a II-a) personalului din sistemul penitenciar, avand in vedere faptul ca Ministerul Finantelor Publice nu a aprobat solicitarea de deschidere a creditelor bugetare in acest sens desi sumele au fost trimestrializate pentru perioada bugetara iulie-septembrie 2014.

Opinam ca in calitate de parteneri sociali, am urmat incepand cu anul 2011 si pana in prezent o strategie de echilibru si nu de presiune, insa salariatii pe care ii reprezentam reclama din ce in ce mai multe nemultumiri justificate care motiveaza SNLP si FSANP ca structuri asociative profesionale, sa actioneze ferm pentru protectia intereselor propriilor membri.

Referitor la dreptul la echipament in bani, acesta reprezinta o restanta pentru echipamentul neacordat personalului in anul 2013, sumele aferente avand termenul maxim de plata pe data de 30 iunie 2014 conform OMJ nr. 2908/C/2013. Precaritatea bugetului ANP, care se accentueaza de la an la an, a fundamentat depasirea acestui termen la momentul trimestrializarii bugetului, insa neacordarea acestui drept nici macar in trimestrul III reprezinta un abuz, iar un abuz nu se poate justifica pe criterii bugetare.

Ministerul Finantelor Publice nu poate refuza deschiderea creditelor bugetare pentru cheltuieli pe care anterior le-a autorizat prin aprobarea bugetului anual. Prin urmare refuzam sa acceptam orice justificare din categoria austeritatii bugetare si va informam ca vom trata aceasta situatie cu toata seriozitatea avand in vedere faptul ca pentru organizatiile sindicale din penitenciare prezenta sincopa reprezinta un indiciu relevant cu privire la modul in care se vor gestiona in continuare aspectele care vizeaza drepturile salariatilor.

Personalul din penitenciare a pierdut enorm in ultimii ani dar a inteles sa-si asume in continuare si chiar cu rezultate bune, responsabilitatea unor misiuni efectuate cu resurse umane si materiale reduse si in conditii de munca foarte grele, totusi acest context nu trebuie sa ne identifice ca structuri pasive, care pot fi supuse oricaruit tip de experiment social, fara pericolul unor reactii.

Nu vom lista tot setul de probleme cu care ne confruntam, insa amintim doar ca la acest moment schimburile operative din penitenciare (4000 pers) totalizeaza peste 350.000 de ore suplimentare necompensate, dar totusi nici acest aspect nu pare sa fie de natura a genera masuri corecte in politica bugetara sau de personal a sistemului nostru. Se prefera mai degraba presiunea pe angajati decat investirea in mijloace si instrumente de lucru performante ori in finantarea unor posturi pentru angajarea de personal.

Domnule ministru, va solicitam sprijinul pentru solutionarea tuturor aspectelor mentionate si totodata va asiguram ca avem reprezentarea exacta a faptului ca suntem exponenti ai personalului dintr-un sistem important pentru structura de aparare nationala, dar acest lucru nu ne va impiedica sa uzam de toate mijloacele sindicale specifice in cazurile in care nu suntem tratati ca salariati din structura de aparare si in situatiile care aduc atingere conceptului de respect profesional. Va informam ca FSANP si SNLP vor avea un calendar comun de actiuni.

Cu deosebita consideratie
Florin Schiopu, Presedinte FSANP >>Stefan Teoroc, Presedinte SNLP/PUBLISIND

Maine asteptam sa vedem ce demersuri se mai fac. De luni organizatiile sindicale, reprezentative in sistemul penitenciar, vom stabili un calendar care sa cuprinda pasii cei vom parcurge de acum inainte. Chiar daca aceasta va insemna declansarea protestelor. Din pacate realitatile ne obliga la asta.

Niciun comentariu: