joi, 28 februarie 2013

Fiind afon, legi interpretam

Vrăjmași specialiști care stau tot timpul cu ochii-n patru ca nu cumva să dea vreun ban din visteria statală colegului îndreptățit să primească decontarea cheltuielilor de transport de acasă la serviciu se găsesc în fiecare unitate penitenciară a acestui sistem împânzit de ființe antropomorfe. Culmea ironie este că aceste ființe se cred mari savanți și salvatori ai crizei financiare în care se scaldă România zilelor noastre, în fond ei fiind doar niște executanți servili, niște YESMAN-i docili.


Pe zi ce trece parcă apar tot mai mulți știutori de carte și interpreți de legi care vor să pună umărul la acțiunea asta planetara de a pune bețe-n roate colegului de serviciu. Și cum vestea buna circulă repede pe calea undelor, aflăm că la Penitenciarul Bacău, noul director în funcție Sorin DIRTU și-a făcut muierescul obicei că tot ce-i debitează mintea-n somn în nopțile de luni până joi, povestește și hotărăște vinerea în ședința cu personalul. Fără doar și poate, în vis îi apare și contabila șefă, conașa Tonica – o femeie de 2 puncte câștigate în urma contestației la examenul care-i consacră funcția pe care este împuternicită.

Venită de la Vaslui, doamna Ghetau, fostă Chilug (n.r. cred că numele făcea aluzie la lipsa podoabei capilare, în speță creierul, nu părul), după ce a ” promovat” examenul trecut cu notă mai mică de 5, hotărăște de la sine putere ca fpss-ul care solicită decontarea cheltuielilor de transport să depună bonuri de carburant pentru toată suma decontată, bătându-se cu pumnii în piept ca o primată surghiunită din jungla contabilității că ”pentru ce hotărăște, ea răspunde”.

Dar când voia să-și deconteze chiria pe o locuință aflată în contrucție în Piatra Neamț, duduia Tonica, mai era garantul legilor statului de drept? Acest aspect nu apare în visurile de luni până joi ale proaspătului director Sorin DIRTU? Nu apare, pentru că neînțelesul Sorinel are o altă jonglereală mârlănească de manager plagiator: stabilește că ieșirea prin PC 1 se va face numai cu bilet de voie, ore ce se scad din pontaj pentru biletele cu motive personale, iar pentru cele cu interes de serviciu se scad sporurile. Am o întrebare și pentru dumnealui: Când iese prin PC 1, domnul Sorin Dirtu cere bilet de voie domnului Marian Dobrică? Lui ce ore i se scad?

Revenind totuși la madama contabilă șefă, cea cu pricina decontării transportului, îi sugerăm ca săvărșeste ditamai abuzul cerând bonuri de carburant pentru toată suma decontată. Iar pe viitor, când îi mai flatulează mintea să facă economie la bugetul statului pe seama lucrătorului de rând, îi sugerăm să ceară puncte de vedere forurilor superioare. Întrebând când ești tont, nu te arată nimeni cu degetul, dar asumându-ți răspunderea ca mediocru, parcă dai de bănuit că o faci cu rea intenție.

Mai jos, duduia Ghetau, pentru a nu mai faulta grav Normele metodologice privind drepturile de transport ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, are un punct de vedere al Ministerului Finanțelor Publice – Direcția de legislație și reglementări contabile, referitor la valoarea bonurilor fiscale, ca documente justificative.

  Raspuns MF Cantitate Carburant Pe Bf


Sursa : FSANP

Niciun comentariu: