duminică, 10 iunie 2012

Compensarea pe înțelesul tuturor

1. Regula. Orele lucrate în zile de sărbătoare se compensează cu timp liber corespunzător. Compensarea trebuie să fie efectivă și pontată corespunzător.

2. Salariul. Nu sunt în nicio situație pierderi la salariu. Se câștigă timp liber așa cum de mulți ani spune legea. Dacă se întâmplă altfel avem de-aface cu un calcul greșit sau cu o interpretare eronată.

3. Munca. În luna in care se acordă compensarea, totalul orelor de lucrat pentru un angajat scade cu un număr de ore egal cu numărul de ore de compensat și cu celelalte ore care înseamnă absență justificată (concediu, învoire, etc), dacă este cazul.

4. Suplimentar. Tot ceea ce depășește numărul de ore rezultat la pct. 3 înseamnă muncă suplimentară și se recuperează corespunzător. Planificarea în serviciu pentru acoperirea fondului absențelor justificate este greșită și astfel de situații trebuie sesizate.

5. Acordare. Compensarea se acordă indiferent că rezultă sau nu ore suplimentare care urmează a fi recuperate. Sunt instituții diferite a căror aplicare este concurentă, iar atunci când vor fi plătite sporuri vor fi plătite diferit și concurent.

PS. Legea e clară. Frânarii o complică. Dacă dați piept cu vreunul, dați de veste și ne ocupăm de lămurirea celui în cauză.

Sursa : FSANP

Niciun comentariu: