duminică, 25 martie 2012

Comunicat FSANP

Conditiile de munca in penitenciare, mai dificile decat conditiile de detentie.
Ca raspuns la afirmatiile publice eronate ale reprezentantilor Ministerului Justitiei (MJ) in legatura cu presupuse masuri luate pentru imbunatatirea conditiilor de munca pentru lucratorii din penitenciare, Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) face urmatoarele precizari:


1. Conditiile de munca in penitenciarele din Romania s-au inrautatit constant in ultimii 4 ani, in lipsa unui plan coerent de investitii in aceasta directie, program cerut cu insistenta de catre organizatiile sindicale si obligatie legala – nerespectata insa – pentru angajator. Si, nu intotdeauna pretextul a fost criza.
Conditiile de munca pentru angajatii din penitenciarele romanesti sunt de regula mai dificile decat conditiile de detentie pentru detinuti. In ultimii 4 ani Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) nu a avut niciun proiect de imbunatatire a conditiilor de munca, desi este de notorietate precaritatea acestora.

2. FSANP va informa direct Curtea Europeana a Drepturilor Omului referitor la situatia reala a masurilor destinate imbunatatirii conditiilor de munca pentru personalul din penitenciare pentru perioada 1 decembrie 2007 – 1 decembrie 2011. Ulterior, CEDO va fi informata periodic referitor la progresele inregistrate.
Cu siguranta, daca istoria promisiunilor nerespectate nu se repeta, vom avea prilejul sa constatam progrese in imbunatatirea conditiilor de munca si vom continua sa apreciem in continuare in mod deosebit interesul pentru imbunatatirea conditiilor de detentie, in contextul mai larg al realizarii prioritatilor de politica externa ale Romaniei.

3. Conditiile de munca actuale pun in pericol siguranta si sanatatea personalului, iar violenta si criminalitatea intra-penitenciara se afla pe un trend ascendent ca volum si gravitate, in acelasi ritm cu afectiunile si riscurile profesionale. Arhitectura nepotrivita a penitenciarelor, amenajarile uzate fizic, moral si de imaginatia detinutilor, dotarile la nivelul anilor ’70 si logistica improprie inca mai sunt o realitate si un factor care se traduce in conditii de lucru foarte proaste pentru personalul din penitenciare.
Personalul a primit ultima data uniforma de serviciu in anul 2006. De atunci au trecut 6 ani, iar angajatii penitenciarelor fac reintegrare sociala fiind ei insisi marginalizati. Doar un detaliu care face inutila orice pretentie politica a angajatorului referitoare la faptul ca ar fi „luat masuri” pentru imbunatatirea conditiilor de lucru, proiect complex si care necesita asumarea reala a acestei prioritati strategice.

4. Acordul Colectiv semnat de catre MJ si ANP in anul 2009 cu organizatiile sindicale si care prevede ca 15% din bugetul anual al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) va fi folosit pentru imbunatatirea conditiilor de munca, data fiind tocmai starea deplorabila a acestora, nu a fost respectat.
ANP incalca flagrant Regulile europene pentru penitenciare – Rec. 1987 (3) art. 52 si 54.2 si Rec. 2006(2) Art. 86 – in ceea ce priveste personalul de penitenciare si conditiile de munca pentru acesta precum si legislatia nationala si internationala in materie de sanatatea si securitatea muncii.
Abia recent, in ianuarie 2012, angajatorul, ANP, a acceptat – deocamdata declarativ si cu certitudine conditionat de disponibilitatea fondurilor – includerea unor obiective de investitii care sa aiba drept finalitate imbunatatirea conditiilor de munca pentru personalul din penitenciare. Masurile deci este posibil sa fie intr-un viitor luate.

5. In acest context, salutam faptul ca in ianuarie 2012 ministrul justitiei a acceptat ca imbunatatirea conditiilor de munca pentru angajatii sistemului penitenciar trebuie sa fie o prioritatestrategica. Este o reusita, dupa ani de zile de presiuni sindicale in acest sens.
Apreciem deasemenea si recenta schimbare de atitudine in relatia cu organizatiile sindicale. Cele cateva luni de colaborare ce au urmat schimbarii fostului subsecretar de stat, dl Radu Ragea, demonstreaza ca o relatie functionala intre angajator si reprezentantii salariatilor poate si trebuie sa existe si ca acest parteneriat este esential pentru buna functionare a sistemului penitenciar.
    ***
MJ a transmis ulterior intalnirii cu vicepreşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului, Josep Casadevall, şi cu grefierul Secţiei a III-a, Santiago Quesada o informare de presa potrivit careia „accentul a fost pus pe situaţia unitaţilor penitenciare, masurile pe care Ministerul Justiţiei le-a luat in vederea imbunataţirii condiţiilor de detenţie precum şi a condiţiilor de munca ale personalului penitenciar” si ca „Vicepreşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului a apreciat pozitiv eforturile Ministerului Justiţiei in vederea imbunataţirii condiţiilor de detenţie şi a condiţiilor de munca a personalului penitenciar”.

In concluzie, vicepresedintele Curtii Europene a Drepturilor Omului a apreciat pozitiv masuri in legatura cu imbunatatirea conditiilor de lucru care n-au fost luate, dar care MJ se angajeaza ca vor fi luate. Cu tot respectul pentru promisiunile guvernamentale, ne rezervam dreptul de a informa daca nu sunt respectate si de a continua actiunile sindicale in acest sens.

Sorin Dumitrascu
Presedinte
Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor
str. Maria Ghiculeasa, nr. 47, sector 2 Bucuresti

Un comentariu:

Anonim spunea...

Speranta asta au avut-o si generatia de gardieni angajata imediat dupa infintarea Penitenciarului Bistrita si cu speranta au iesit la pensie. Felicitari celor care totusi fac presiuni in acest sens . Cat despre noi cei tineri .......speranta moare ultima , nu ?