luni, 28 noiembrie 2011

1001 de 'reusite’ penitenciare…

...despre care nu veti citi in vecii vecilor in raportul de activitate al ANP

1. Consiliul Consultativ. Sfatul Batranilor Militieni de Penitenciare s-a nascut mort si nu din pricina varstei venerabile a membrilor. Persoane cu un trecut dubios in sistemul penitenciar si-au gasit loc in lista chestorului altfel mandru sa le demonstreze cat de maret, frumos si destept urmas le-a ajuns dansul.
Merita sa reuseasca, e drept. Intr-adevar domnul chestor de penitenciare doctor director general Ioan Bala, le-a fost vrednic si intocmai urmas intru atitudine si porniri militiene. Si, nici macar nu-l doare pe nicaieri conflictul evident dintre timpurile pe care le traim si detasaraea cu care-si plimba militienismele-i masuri prin sistemul penitenciar.
2. Regionalizarea. Ca tot era la moda s-a gandit domnul sef chestor de penitenciare doctor director general Ioan Bala sa nastem si noi inca un nivel ierarhic de parca n-ar fi cate-s mai intr-ale tarii penitenciare. Regionalul de penitenciare, un fel de super-sef penitenciar peste alti mega-sefi de penitenciare fara atributii, nerv si chef, a murit si dinsul intr-o decizie care imparte urechist patria in regiuni carcerale.
Nu ca n-ar merge in Polonia sau alte meleaguri pe unde a vazut domnul chestor de penitenciare doctor director general Ioan Bala remilitarizarea si cate alte mandreti reformiste, dar – cum se mai intampla pe lumea asta -  iarna nu-i ca vara iar Polonia, Spania sau UK nu-i ca Romania. Copiem asadar dar hai sa ne folosim si capul cu care inteleg ca ne-a inzestrat Statul pe undeva pe la Baneasa.
3. ReprofilareaNe-a costat si ne va mai costa. Un audit serios va demonstra ca e un dezastru financiar, material si de resurse umane. Supra-specializarea penitenciarelor inseamna ore suplimentare cu miile, motochilometri cu suta de mii, apartinatori plimbati, turism penitenciar, mai putini detinuti la munca si destule altele pe care nu le-a avut in minte domnul sef chestor de penitenciare doctor director general Ioan Bala cand a mazgalit cu pixul la etajul 1 din ANP despre cum se vor fi specializat penitenciarele prin toate coturile tarii.
Inutil a spune ca am reparat ceva ce nu era stricat si ca n-am demonstrat mai inainte de asa o masura costisitoare asa cum usor putem demonstra acum ca ne consta mai mult si ca e ineficient. A vut cineva o parere, a primit o aprobare de la altcineva care n-a inteles si iata-ne cheltuind si muncind mai mult c-asa-i pohta domnului sef chestor de penitenciare doctor director general Ioan Bala.
4. Reorganizarea. Apocaliptica viziune avea ANP prin 2009. Bine ca n-a apucat si ca nu-i in stare alt domn sef sa-si argumenteze pe hartie parerile pe care le avea musai si care de-adevaratelea ar trebui sa se intample c-ase ar banui dansul ca merge treaba cu resursele umane. Altfel ‘mare’ mester de resurse umane. Nu-i mai dau numele nici despre ceea ce-a devenit sinonim cu prostia n-o sa pomenesc, ca-l doare inima si stiu ca nu-i priveste,dar…
Intr-o vreme cand ceream bani pentu sistem iar domnul sef chestor de penitenciare doctor director general Ioan Bala spunea ca de fapt suntem suparati ca avem salarii de 9.000 si respectiv 5.000 de RON, apocalipticul nostru sef visa la mutari de personal si desfiintari de posturi cu ghiotura. Noroc ca-l au pe domnul cu inima drept sfetnic de resuse umane, altfel ca si juristii ANP – buni macar la scribalit la ordin – ar fi fost in stare sa incropeasca o justificare care sa slujeasca drept pretext.
5. Imputernicirile. ANP a promovat c-o arodoare demna de alte rataciri poate un sistem de vasalitate care-a fost cuib pentru zeci de talambi sefi de penitenciare picati rusions la examene si sute de alti ilegal peste termenul legal de 1 an. Manzeste ne informa domnul sef chestor de penitenciare doctor director general Ioan Bala ca fiecare imputernicire e una noua si vartos ii aprobau vasalii ilegalitatea. Acum c-avem un recurs castigat se intreaba ce-ar face la o adica cu cele cateva mii de decizii ilegale. Deloc manzeste.
Am fost in instanta, ne-am certat in nesfarsite Consilii de conducere si Comisii de dialog la ANP si la MJ. Pana la urma i-am convins ca au nevoie de manageri nu de slugi si ca imputernicirea e o exceptie nu o regula. E drept insa ca asta nu-i va vindeca de alte vesel-amatoare masuri care-si inchipuie domnul sef chestor de penitenciare doctor director general Ioan Bala c-ar intra in definitia managementului de penitenciare.
Va urma… astept desigur sugestii.

Sorin Dumitrascu
Presedinte FSANP

Sursa :FSANP

Niciun comentariu: