sâmbătă, 4 iunie 2011

SNLP vs FSANP sau SNLP + FSANP? Cum va place?

 Am fi putut desigur sa reactionam cu aceeasi masura. Mai ales in contextul actual. N-am facut-o inca si prin prezentul articol revenim cu rugamintea de a gasi o solutie amiabila pentru ceea ce se prefigureaza a fi un conflict sindical. SNLP a cerut desfiintarea unui sindicat afiliat FSANP. N-o va obtine, dar gestul in sine este urat mai ales in situatia de azi a SNLP. Dificila. Noua lege a dialogului social a scos practic SNLP si grupele(filialele) SNLP din joc pentru mult timp.
SNLP nu este federatie sindicala deci nu poate fi reprezentativ la nivel de sistem penitenciar. FSANP este si indeplineste toate celelalte conditii, lucru despre care ANP a luat la cunostinta. N-am cerut insa masuri in consecinta si nici n-am contestat prezenta SNLP in cadrul dialogului social. Suntem colegi.
Totusi incidentul de la Baia Mare ne indeamna sa fim prudenti cu un SNLP care in vremea cand FSANP protesta promova blajinismul si relatiile cordiale cu cei care ne furau din salarii. Pentru cine a uitat cititi va rog comunicatele comune ANP – SNLP din toamna anului trecut. Nici atunci n-am reactionat. Ne-am zis atunci ca este doar o chestiune de optiune si ca in cele din urma cei care practica non-combatul vor fi sanctionati de membri.
SNLP a avut insa bani de cadouri nefiind cheltuitori pe actiuni de protest si stim cu toti ca asta inca mai tine membri in sindicat. Cele mai bune sindicate FSANP s-au straduit sa faca fata masinii de cadouri SNLP. Nu de alta dar obiectivul cadouri nu este unul sindical. Poate doar un semn de respect pentru cotizant, nicidecum clasica mita de sarbatori care evident ca nu face diferenta.
In decembrie 2009 dupa aproape 9 luni de strategie comuna SNLP a jucat la off-side. Pe cand trebuia sa inceapa greva SNLP deja anunta incetarea pentru ca… se intelesese cu MJ si trebuia sa para ca fiind cei care au castigat ceva inainte sa reactioneze. Prefer sa nu spun de ce a s-a remobilizat in cele din urma SNLP, dar si atunci am trecut totul la diverse. N-am mai colaborat insa, nu mai puteam avea incredere.
In 2005 SNLP a fost infiintat prin adresele DGP nr. F2 – 5394/23.09.2004 si nr. 4713/06.10.2010 ca sindicat galben. Dupa 5 ani, in pofida presiunilor puse pe sindicatele FSANP, ne-am zis cu totii ca ANP si-a uitat sindicatul galben. Dar, nu a fost deloc asa…
Liderii FSANP au primit telefoane noaptea pentru a fi intimidati din ordinul scris al conducerii ANP. SNLP nu a avut astfel de probleme. Consiliul Federativ al FSANP n-a avut acces la sediu in ziua cu dezinsectia. SNLP n-a avut astfel de neplaceri. A stat, evident, cuminte. Liderii FSANP au fost in comisia de disciplina pentru actiunea pe care acum o tot vedeti la televizor. Controversata, dar a produs un impact. Am castigat desigur, dar SNLP n-a avut astfel de neplaceri.
Am facut aceste paralele nu pentru a scoate in evidenta diferenta genetica dintre Sindicatul Galben si FSANP. Poate ca nici nu exista. Suntem in cele din urma colegi si inca mai sper ca nu vom ajunge in situatia in care sa tratam SNLP pe masura. Am putea contesta reprezentativitatea in aproape toate unitatile unde exista Grupa sau Filiala. Legea cere sindicat cu personalitate juridica.
Am putea cere scoaterea SNLP din toate comisiile si comitiile care iau in calcul doar pe cei care pot face dovada reprezentativitatii. Legea spune ca la nivel de grup de unitati este reprezentativa federatia nu sindicatul national care s-a nascut asa din dorinta de a face punga mare.
Am putea contesta transformarea grupelor in sindicate si a SNLP in federatie. Si am putea face multe altele avand in vedere situatia in care se afla SNLP. Totusi nu am facut-o. Si, nu ne-am asteptat la astfel de reactii desi evident ca mai pot fi gasite metode prin care sa ne schilodim unii pe altii.
Ramanem asadar deschisi dialogului si inca mai speram ca orgoliile celor care nu pot accepta ca au gresit si ca nu si-au reprezentat corect membrii nu vor fi cele care vor dicta relatiile dintre SNLP si FSANP.
Ar mai fi multe de spus, dar cred ca deja am produs o mare bucurie ANP si MJ. Mai jos putina istorie…

Adrese ANP Infiintare SNLP

Sursa : FSANP

Un comentariu:

Anonim spunea...

Imi place sa ma stiu in siguranta!
Imi place sa ma stiu reprezentat corect!
Imi place sa stiu ca am un lider de sindicat care se lupta ptr. drepturile mele!
Imi place sa stau pe margine (recunosc), dar sustin actiunile federatiei si a sindicatului din care fac parte!
....................................
Mi-ar place sa fim uniti intr-o singura federatie! NU CRED ca acest lucru ar fi IMPOSIBIL de realizat ?!