miercuri, 27 aprilie 2011

Comunicat FSANP: Dreptul la grevă, ridicat de puterea politică



Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor isi exprima dezacordul fata de modul scandalos in care Guvernul Romaniei elimina prin Legea Dialogului Social un drept prevazut de statutul functionarilor publici cu statut special din Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Prin articolul 202 din Legea Dialogului Social, asumata de guvern in data de 17.04.2011, se elimina un drept consacrat prin lege organica din anul 2006 (L293/2004), si anume dreptul functionarilor publici cu statut special din sistemul penitenciar de a declansa greva, desi in varianta anterioara acesteia, care a fost inaintata Consiliului Economic si Social, aceasta interdictie nu exista. Demersurile facute de catre conducerea Ministerului Justitiei, precum si de catre aceea a Administratiei Nationale a Penitenciarelor, vadit deranjate de actiunile anterioare organizate de sindicatele din sistemul penitenciar, sunt evidente prin introducerea pe ultima suta de metri a personalului cu statut special din penitenciare in randul categoriilor de personal care nu au dreptul de a declansa greva.
Dreptul la greva al personalului cu statut special din sistemul administratie penitenciare, asa cum este consacrat de Legea 293/2004, a fost uzitat de catre organizatiile sindicale din penitenciare in luna mai 2010, cu respectarea conditiilor speciale in care acest tip de actiune se poate desfasura in sistemul penitenciar, planul de greva fiind intocmit impreuna cu administratia si respectat intocmai. Nu au exitat evenimente negative pe perioada desfasurarii actiunii, fapt ce denota ca sindicatele au uzat corect de un drept consacrat de lege organica.
In functie de decizia Curtii Constitutionale referitoare la sesizarea de neconstitutionalitate a prevederilor din Legea Dialogului Social ce exclud dreptul la greva al functionarilor publici cu statut special din sistemul penitenciar, FSANP va stabili actiuni de protest.
Florin Schiopu
Vicepresedinte
Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

Niciun comentariu: