miercuri, 2 martie 2011

FSANP: scrisoare deschisă

Scrisoare deschisa
Excelentei Sale domnul Traian Basescu, Presedintele Romaniei


Stimate domnule presedinte
In octombrie 2010 ne-ati oferit nesperatul prilej de a va putea multumi pentru ca n-ati renuntat si la serviciile penitenciarelor urmare a gestului de fronda reprezentat de aruncarea caschetelor pe caldaramul Palatului Cotroceni si de invitatia neprotocolara de a parasi amintitul palat. Un act vizionar si intelept, viitorul se va fi dovedit nesigur pentru fostii presedinti jucatori si istoria o demonstreaza.
De aceasta data, domnule presedinte, va multumim pentru implicarea deosebita in prevenirea si combaterea coruptiei. Iata ca va dovediti si in acest caz omul providential. Dati in acest fel greutate mesajului care a adus partidul prezidential la putere si Romania in aceasta situatie. De 11 ori pana in prezent am iesit din criza iar coruptia aproape ca disparuse.
Si, pentru ca apreciem modul in care puneti, domnule presedinte, degetul pe coruptie si raspunsul prompt al profesionistilor independenti ai justitiei si integritatii apelam la sprijinul dumneavoastra pentru a pune degetul si pe coruptia din penitenciare. Altfel nu se mai poate.
Am informat conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor si Ministerul Justitiei si am sesizat Parchetul si instantele de judecata, insa anti-coruptia lancezeste domnule presedinte fara degetul dumneavoastra indicator. Avem nevoie de sprijin si ramaneti ultima noastra speranta.
Va rugam daca se poate sa ne scutiti de parabole cu regi, regine si pioni. Sigur n-ar duce la nici un om politic, iar implicarea dumneavoastra, cu riscuri minime, ar aduce rezultate notabile de imagine. Anti-coruptia ar fi practic relansata. Ar fi astfel infranti definitiv si irevocabil opozitia, sindicatele, salariatii, pensionarii, romanii nemultumiti si – in general – toti cei care isi permit sa constate ca nu traiesc deloc bine.
In acest fel, domnule presedinte, veti evita gratios dezbateri serioase despre statul social si de drept, despre reforma clasei politice, despre esecul guvernarii girate de catre dumneavoastra personal si – in general – despre orice ar avea un impact electoral negativ. Pana la urma pentru asta ar trebui sa luptam cu totii.
Va aducem asadar la cunostinta ca, desi sesizam fapte de coruptie, anti-coruptia nu reactioneaza. La fel s-a intamplat si la Vami si n-am vrea ca, pe viitor cand n-o sa intram in Schengen-ul penitenciarelor, sa constatati surprins ca « unde pui degetul, dai de coruptie », vorba dumneavoastra domnule presedinte.
La Penitenciarul Targsor, de exemplu domnule presedinte, am reclamat probleme in gestionarea proiectelor de milioane de euro finantate din fonduri structurale. Directorul penitenciarului s-a asigurat ca-i intra in casa aproximativ 80.000 de euro din prestatia partenerului de viata. Fara comentarii.
Ulterior, am mai sesizat probleme cu procedurile de achizitii in proiect si nu numai, cu unele situatii financiar-contabile si cu facturi modificate flagrant. In 5 luni, Administratia Nationala a Penitenciarelor a reusit performanta de a face un control care sa constate ca… se va face un nou control. In consecinta am sesizat si Parchetul si DLAF.
Nu, nu este o greseala. Chiar asta au constatat. Au recomandat in schimb consiliere psihologica pentru sesizator, care – domnule presedinte – este total dezarmat in lupta anti-coruptie si are nevoie de sprijinul dumneavoastra fiind in permanenta abuzat de catre directorul impotriva caruia a facut sesizarea.
La Penitenciarul Braila, domnule presedinte, am reclamat conflicte de interese si nereguli in gestionarea unor proceduri de achizitii publice – si acestea fapte de coruptie. Am pus la dispozitie probe si am insistat asa cum numai sindicatele stiu sa o faca. Nicio masura concreta din partea Administratiei.
Initial nu ni s-a recunoscut nici macar dreptul de a face sesizare – se intampla in Romania anti-corupta. Ulterior ni s-a comunicat ca nepotismul in achizitii nu e chiar asa o problema, iar acum – dupa mai bine de un an – asteptam inca denuntarea contractului facut prin interpusi si ne intrebam cam ce ar insemna in acceptiunea dumneavoastra ‘sponsorizarile extracontabile’.
La Penitenciarul Bircea Mare, un alt si ultim exemplu domnule presedinte, am reclamat comiterea infractiunii de nedenuntare a unei infractiuni. Fapta grava penru un functionar public de conducere pe care Administratia Nationala a Penitenciarelor a facut-o ascunsa prin fisete timp de 90 de zile.
Am revenit si, dupa alte 60 de zile in care nu s-a facut nici un act procedural, am fost informati ca nu suntem in drept sa facem o astfel de sesizare. Asa, ca sa ne asiguram ca totul este in ordine cu anti-coruptia si ca exista disponibilitate.
Asadar, dupa mai bine de 150 de zile si cateva plangeri facute ratacite autoritatile sesizate constatata ca nu trebuie sa-si bata capul cu infractiuni. Ar trebui deci domnule presedinte sa le atrageti atentia si sa puneti degetul si pe aceasta rana asa cum numai dumneavoastra va pricepeti sa o faceti in direct la Bilanturi si la Televiziunea Romana.
La Ministerul Justitiei, nu trebuie uitat domnule presedinte, s-au facut pierdute plangerile disciplinare pentru 5 directori care au fost gasiti cu nereguli majore la controalele efectuate. E drept ca unele nici macar n-au mai ajuns acolo pentru ca s-a ingrijit directorul general sa fie uitate.
Nereguli financiar contabile, conflicte de interese sau abuz in serviciu si coruptie – fapte altfel de natura penala – n-au fost nici macar judecate, desi subordonatii celor in cauza au fost deja pedepsiti si au si executat pedepsele.
De notat ca in cel putin unul dintre cazuri directorul nepedepsit si-a introdus subordonatii in cauza cu replica de un management participativ fulminant: “E ordinul meu, imi asum”. Si-a asumat si dansul cam ce-si asuma domnul Emil Boc. E neplacut de vreme ce si guvernarea dumneavoastra trateaza in acest fel Romania si de aceea va solicitam interventia.
Sunt numai cateva exemple, domnule presedinte, si ne-am fi dorit sa participati si la bilantul Administratiei Nationale a Penitenciarelor. V-am fi demonstrat ca sunteti in eroare in ceea ce priveste rolul activ al sindicatelor si ca sindicatele din penitenciare sunt ceea ce clasa politica nu va fi niciodata, chiar daca ar putea ajunge la un moment dat prin penitenciare.
Va rugam asadar sa acceptati invitatia publica de a va apleca si asupra situatiei penitenciarelor aflate in criza inca dinainte de a incepe criza.
Coruptia este tolerata ca act managerial, avem un deficit de personal de peste 30%, o jumatate de milion de ore suplimentare anual, lucram in conditii mizere si asteptam ca 12.000 de detinuti romani sa fie repatriati din penitenciarele europene.

Cu deosebita consideratie
Sorin Dumitrascu, presedinte
Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

Niciun comentariu: