miercuri, 23 februarie 2011

Interviu despre SIPA şi relaţia FSANP cu ministrul justitiei

Cel mai incisiv lider de sindicat de la nivelul Penitenciarelor, Sorin Dumitrascu (foto) este presedintele Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor – organizatie care numara circa 3000 de membri. Sorin Dumitrascu este liderul FSANP din anul 2009. Anterior a fost politist la Caras Severin, dupa care in 1998 s-a transferat la Penitenciarul de maxima siguranta Craiova de unde a demisionat in 2003 pentru a urma cursurile de pregatire pentru functia de manager public. Asa a devenit Sorin Dumitrascu in 2005 manager public la Ministerul Justitiei, iar din 2006 director general adjunct al Administratiie Nationale a Penitenciarelor. A parasit aceasta functie in noiembrie 2008, sub mandatul ex-ministrul Tudor Chiuariu ca urmare a unor acuzatii de incompatibilitate (intre functia de director si cea de manager public) dovedite ca nefondate de instanta de judecata. De la ANP, Sorin Dumitrascu a plecat la Ministerul de Interne unde a activat la Institutul National de Administratie pana in martie 2009 cand a devenit lider de sindicat. De atunci si pana in prezent, Sorin Dumitrascu se afla intr-un permanent conflict cu conducerea ANP si MJ pentru apararea intereselor profesionale ale membrilor de sindicat. Dumitrascu a reusit in numeroase randuri sa organizeze iesiri in strada ale lucratorilor din penitenciare, pentru pichetarea sediilor Ministerului Justitiei, ale Guvernului, ale PDL, ale Parlamentului, Palatului Cotroceni etc. Sorin Dumitrascu ne-a acordat un interviu in exclusivitate pe care il publicam in continuare.

Care a fost cea mai transanta actiune de protest organizata impotriva celor care administreaza destinele ANP?

Precizez ca am intreprins actiuni de protest nu impotriva ANP sau a Ministerului Justitiei, ci impotriva Guvernului si a masurilor adoptate de acesta. Cea mai importanta actiune a fost cea privind mitingul din august 2010 al politistilor si lucratorilor din penitenciare. Am iesit in strada circa 8000 de manifestanti, politisti si lucratori din penieinciare, si am ajuns pana la Palatul Cotroceni cu marsul de protest.

Ati ramas in istoria sindicala cu sloganul strigat la Cotroceni „Iesi afara, javra ordinara!”, care a atras atat ura presedintelui, cat si anumite represalii. Daca ar fi sa mai aiba loc o actiune similara ca urmare a unor nedreptati facute angajatilor din sistemul penitenciar, ati proceda la fel?

Da, as face la fel, trebuie organizate actiuni ferme de protest impotriva presedintelui si a Guvenrnului pentru ca incalcarea drepturilor salariatilor reprezinta un atentat la viata si indirect in acest caz, la ordinea publica. Presedintele Traian Basescu, desi si-a asumat statutul de guvern a refuzat sa discute cu manifestantii despre problemele de natura sociala si revendicarile fomulate, preferand sa bagatelizeze aceasta actiune prin referire la incidentul aruncarii caschetelor. Trebuie sa precizez ca in ceea ce priveste actiunea FSANP de aruncare a caschetelor, aceasta a fost un act de froda asumat intr-un moment de disperare si au fost folosite numai caschete scoase din uz si fara insemne nationale, fapt precizat. Celor care mai persista in ideea ca acest protest a constituit un afront la uniforma militara, amintesc ca nu am facut decat sa raspundem afrontului cu mult mai mare adus de guvernanti tuturor militarilor si functionarilor publici cu statut special.

La bilantul ANP de marti, ministrul Justitiei Catalin Predoiu nu a pierdut ocazia sa va reproseze episodul cu caschetele. Ba chiar a precizat ca FSANP este singurul sindicat care creaza probleme, dar a adaugat ca in viziunea lui nemultumirile salariatilor din sistem nu ar fi atat de mari, intrucat nu ar fi fost proteste de masa, ci doar o razvratire a unui grupulet. Ce parere aveti?

In primul rand ne bucura faptul ca protestele FSANP au creat o impresie atat de puternica asupra ministrului Justitiei si ii reamintim ca inainte de mitigul din 29 septembrie 2010 am apreciat atitudinea echilibrata a acestuia. N-am apreciat insa dispozitiile ulterioare date conducerii ANP si directorilor de penitenciare intr-o sedinta in care s-a folosit pentru prima data aparatura de bruiaj, pentru ca ministrul sa nu fie inregistrat cand a dat dispozitia de „a inceta fraternizarea cu revendicarile sindicale”. Ulterior s-a actionat impotriva noastra pentru descurajarea si blocarea protestelor, prin amenintari directe la adresa liderilor de sindicat, exercitii de alarmare date in zilele anuntate ale protestelor, pentru ca oamenii sa fie consemnati in unitati si sa nu iasa in strada, si culminand cu interdictia de acces in sediul FSANP, pe motiv ca se face dezinsectie, desi in realitate le era teama de posibilitatea ca noi sa protestam in interiorul sediului. De altfel, ministrul Predoiu a confirmat temerea sa, la sedinta de bilantde marti, desi la data incidentului sustinea teza dezinsectiei.

Ministrul Catalin Predoiu a anuntat ca vrea sa reactiveze fosta SIPA, de fapt sa dea atributii largite actualei Directii de prevenire a criminalitatii si terorismului din ANP, ori sa o transforme intr-o structura specifica serviciilor de informatii. Cum vedeti aceste intentii guvernamentale in sistemul penitenciarelor? Exista amenintari la adresa democratiei?

SIPA s-a dovedit ca a functionat doar ca o politie politica, fara niciun beneficiu pentru sistemul judiciar si penitenciar. A fost folosita din nefericire ca instrument de santaj si presiune pentru magistrati acestia fiind vizati ca „tinte externe”. Ofiterii si agentii SIPA erau perceputi in penitenciare ca fostii CI-sti ai Securitatii, iar rezultatele activitatii acestora au lipsit cu desavarsire. Ministrul Predoiu pretinde azi ca reactivarea serviciului ar preveni revoltele, coruptia si criminalitatea din penitenciare, dar in realitate cat timp a functionat SIPA revoltele au fost destul de grave si ei habar nu aveau, coruptia a inflorit, iar criminalitatea a fost scapata de sub control. Acum Directia pentru prevenirea criminalitatii si terorismului functioneaza ca un serviciu operativ si au unele rezultate destul de bune. Insa transformarea ei intr-un serviciu de informatii, ar slabi controlul ANP si ar deschide usa abuzurilor. De la interceptari ilegale, urmarirea liderilor de sindicat (care a avut loc si in 2008 cu ocazia Summitului NATO) si intocmirea de dosare informative cu potential de santaj. Nu este necesar un serviciu de informatii in interiorul penitenciarelor, pentru ca exista unul la SRI care se ocupa de Justitie, avem nevoie de intarirea controlului si de atributii clare pentru actuala Directie de prevenire a criminalitatii si terorismului.

Au disparut „CI-stii” sau cum li se mai spunea lucratorilor fostei SIPA? Cum mai actioneaza ei azi in penitenciare si daca s-ar ajunge la varianta reinfiintarii oficiale a fostului serviciu de informatii ce ar putea face acesti CI-sti in plus?

Formal, CI-stii au disparut de mult. Imi place sa cred ca practicile Directiei de prevenire a criminalitatii sunt diferite si rezultatele o demonstreaza. Daca s-ar reinfiinta o structura de informatii, pe langa nefirescul acestei situatii, ne-am reintoarce la ridicola situatie din trecut de a avea de a face cu „spioni” care erau stiuti de toata lumea in interiorul penitenciarelor.

Observam ca v-au atacat deja la declaratia de avere. Se pare ca toti liderii de sindicat incomozi au parte de acest tratament in ultima vreme. Cum e la dvs?

Vreau sa cred ca a fost o eroare. Am fost acuzat ca n-am depus in termen declaratia de avere, desi aceasta era postata pe site-ul ANI inca din 2010. N-am primit inca nicio explicatie oficiala din partea ANI pentru includerea mea pe lista liderilor de sindicat cu mari averi. Precizez ca detin o Dacia Logan si traiesc din salariu. Nu am nici macar o casa a mea, stau cu chirie.

Daca inainte aveati o parare oarecum buna despre ministrul Justitiei Catalin Predoiu, cat de onest considerati ca este el in prezent in relatia cu sindicatele din penitenciare?

Nu discut onestitatea, spun doar ca el reactioneaza politic si ca disponibilitatea la dialog se demonstreaza, nu se afirma. In ceea ce priveste relatia FSANP cu ministrul Catalin Predoiu, aceasta nu exista. Si nu din cauza noastra, ci pentru ca ni s-a inchis usa in nas. Acea usa deschisa pentru dialog de care vorbea public ministrul Justitiei este doar un exercitiu de imagine. In fapt ca lumea sa aiba tabloul exact, dupa mitingul de la Cotroceni cu aruncatul caschetelor, ministrul Predoiu a incetat dialogul cu noi. Asteptam sa isi revina. 
Sursa : LUMEA JUSTITIEI

2 comentarii:

fpss spunea...

SIPA? POLITIE POLITICA mai bine spus, oare chiar are nevoie acest sistem de asa ceva?? Da, poate domnul ministru ar avea nevoie de asa ceva pentru a sti tot ce misca in penitenciarele patriei si nu numai, pentru a urmari sindicalistii care prin actiunile lor vezi doamne iar deranja linistea de la minister!! BRAVO domnule Dumitrascu, felicitari pentru tot ceea ce faceti si speram sa ramaneti la fel de INCISIV si in continuare, aparand drepturile noastre, care au fost calcate in picioare de-a lungul anilor. Chiar daca nu sunteti "iubit" de toata lumea pastrati-va verticalitatea si vegheati ca drepturile si vocea noastra sa fie auzita.

Anonim spunea...

Predoiu vrea sa infiinteze acest serviciu probabil pentru ca i-a cerut baselu sa aiba un asemenea servicu pentru ca , in eventualitatea unor atacuri sindicale sa le poata contracara prin diversiuni puse la cale de siparezi. EX cazul Marica, baselu zice ca regina se afla in randul sindicalistilor, iar dupa cateva zile apar anumite persoane care prin anumite autodenunturi confirma cele spuse de baselu . Pentru acest gen de imbarligaturi o sa fie reactivati acei bravi spioni.