luni, 24 ianuarie 2011

Bruierea telefoanelor mobile ale deţinuţilor, evaluată la nivelul ANP

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a precizat, la cererea ziarului „Curentul“, că proiectul privind bruierea telefoanelor mobile ale deţinuţilor introduse ilegal în penitenciare este analizat de un grup de lucru constituit la nivelul instituţiei. Sursa citată a precizat că acest grup de lucru analizează şi evaluează soluţiile tehnice utilizate la nivel mondial în acest domeniu pentru a stopa convorbirile deţinuţilor purtate de pe telefoane mobile şi care, de regulă, vizează activitatea lor infracţională. La nivel global, administratorii de penitenciare din întreaga lume folosesc sisteme de detecţie wireless combinate cu sisteme de bruiere de energie mică pentru ca deţinuţii cu telefoane mobile să nu mai comunice cu exteriorul.
Un astfel de sistem de bruiere a fost adus în discuţie în Romånia, prima dată la începutul anului trecut cånd şeful ANP, Ioan Băla, declara la bilanţul instituţiei, că va lua în considerare şi o astfel de iniţiativă, avånd în vedere numărul mare de mobile descoperite în închisori. Cu aceste mobile, deţinuţii nu-şi sunau numai familia sau prietenii, ci continuau să-şi organizeze şi să-şi coordoneze activităţile infracţionale chiar din locul de detenţie. Potrivit legii, deţinerea telefoanelor mobile constituie o abatere disciplinară a persoanelor private de libertate, sancţiunile fiind stabilite, în funcţie de gravitatea abaterii, de persoana condamnatului, de abaterile disciplinare săvârşite anterior, de atitudinea persoanei condamnate după săvârşirea abaterii şi în timpul procedurii disciplinare, după finalizarea procedurii disciplinare.
Pe de altă parte reprezentanţii Administraţiei au precizat că deţinuţii din penitenciarele din România au la dispoziţie pentru a-şi suna familia peste 600 de aparate telefonice fixe, iar legea prevede că o persoană privată de libertate are dreptul la cel puţin o convorbire telefonică săptămânal. Potrivit statisticilor din 2009, de la posturile telefonice instalate în interiorul unităţilor penitenciare au fost efectuate, de către persoanele private de libertate, peste 800.000 de convorbiri telefonice. (sursa:Link)

Niciun comentariu: